Депутатите oт различни парламентарни групи коментираха провеждащия се пред сградата на Народното събрание протест, организиран от колегите им от партия "Възраждане" срещу въвеждане на зеления сертификат.

От ИТН не подкрепят протеста и няма да се включат в него. Станислав Балабанов обясни, че всеки български гражданин има демократичното право да протестира. "Нашата позиция за зеления сертификат е ясна, заявена от трибуната на НС, а протестът е на конкретна политическа формация, който има желание, да се включва", каза той. По думите му - няма повод за нахлуване в парламента. Всеки един протест трябва да протича мирно, каза още Балабанов.

Андрей Чорбанов, който е против зеления сертификат, посочи, че "разговорът за протеста е политически". А относно зеления сертификат - "Това, което се случва в момента и по света, потвърждава позицията ми - Франция вчера има 350 000 позитивни", каза той. ИТН не може да се включи в протеста, тъй като имаме участие в управлението, ние сме лоялен член на коалицията, имаме позиция, но не означава, че трябва да свалим правителството и да компрометираме управлението. Ние имаме министри в кабинета - и протестирайки срещу себе си, не би било логично, заключи проф. Чорбанов.

"Възраждане" атакува зеления сертификат пред КС

"Възраждане" атакува зеления сертификат пред КС

Костадинов: Нас ни управлява коалиция "Зелен сертификат"

Георги Свиленски от БСП бе категоричен: Един такъв протест по тема здравето на българските граждани е вреден и за здравето и за мерките - носене на маски, ваксинация, дистанция. "Не съм сигурен, че протестът работи в интерес на кампанията, която се води кое ще ги предпази от болестта", посочи той.

Искрен Митев от Продължаваме промяната не се притеснява протестиращите граждани да нахлуят в парламента. Аз не се страхувам, НС е за хората, свободни са да влязат, каза той. Митев коментира, че зеленият сертификат е доказателство, че ваксините пазят и който подкрепя ваксините, трябва да подкрепи и него. "ПП се роди с протести, ние подкрепяме правото на хората да протестират, но друг е въпросът дали сега е най-добрият момент да се пътува в автобуси и да се студува на площада", каза той.

"Възраждане" напусна пленарната зала, обвини коалицията, че ги мачка

"Възраждане" напусна пленарната зала, обвини коалицията, че ги мачка

ПП надминали това, срещу което се борят

От ПП всички смятаме, че приоритет е здравето на хората, ако трябва да изтърпим протест срещу нас затова да запазим живота на хората - трябва да го направим, посочи още депутатът. Той обясни, че е ваксиниран и е "за" зеления сертификат. Това е мярка, която стимулира хората да се ваксинират, при определен брой ваксинации ще отпадне и никой не иска да затваря бизнеси, добави той.

Много е важно да се взимат мерки, които да ограничават разпространението на заразата и да минимизират леталния изход. Зеленият сертификат не е медицинско средство, но е инструмент, с който да се ограничава разпространението, коментира Стоян Михалев от ДБ. Той сподели, че е загубил някои от най-близките си в пандемията. Много е важно да се пазим и да не позволяваме на този вирус да отнема хората около нас, защото ние продължаваме да живеем в ад без тях, допълни той.

Михалев критикува депутатите от "Възраждане", които са се имунизирали, а публично обясняват, че ваксините не помагат. Протести може да има всякакви, ние сме демократична държава, аз лично съм участвал в много такива в последните 30 г., гражданите трябва да се борят за правата си, но в случая става дума за нещо много различно - трябва да се борим за опазване на човешкия живот, каза депутатът от ДБ. Според който протестът пред НС днес обаче е политически, инспириран от манипулациите на "Възраждане".

Михалев бе категоричен, че зеленият сертификат трябва да важи и за депутатите, правилата да важат и за тях.