Възстановяват туристически точки и маршрути на Витоша, два санитарни възела на ключови места от територията на парка, както и възстановяването на два заслона по важни туристически маршрути и на 11 чешми. Това каза директорът на Природен парк "Витоша" Анна Петракиева, съобщи БНТ.

Тя обясни, че започва възстановяването на част от една от туристическите алеи от Златните мостове към хижа "Кумата". Ще се работи и по алейната мрежа в района на Златните мостове, която свързва автобусната спирка на градския транспорт с основните подходи към Витоша. В рамките на тази година се очаква да бъде възстановена и алеята от Златните мостове към Момина скала, добави още Петракиева.

Вандали потрошиха нов мост на Витоша

Вандали потрошиха нов мост на Витоша

Мостът е построен преди месец

Относно транспортната недостъпност на планината и неработещите лифтове Анна Петракиева отбеляза, че възстановяването на въжения транспорт на Витоша ще облекчи натовареността на планината откъм автомобилен трафик.

Концентрираме се върху участъците в най-лошо състояние, защото с тяхното възстановяване се надяваме да прекратим по-нататъшната деградация на останалите участъци от тези маршрути, заяви още Петракиева.