Не мога да коментирам случая с намерената вчера глава, още повече, че не е приключила ДНК експертизата, а колко време продължава една ДНК експертиза в момента не мога да кажа.

Това заяви преди началото на Висшия съдебен съвет главният прокурор Борис Велчев във връзка с откритата вчера човешка глава, за която се предполага, че може да е на изчезналия хърватски гражданин Иван Може.

Велчев посочи още, че до края на седмицата ще бъде окончателно определена структурата на Върховната касационна прокуратура.

Главният прокурор уточни, че ще има разделение на прокурорите по отдели и сектори.

Назначихме доста нови хора във Върховната касационна прокуратура след проведен конкурс, същевременно имаме хора, които напуснаха. Други се преместиха в други отдели, затова се стремим да се съобразим с желанието на прокурорите", допълни Велчев.

Той уточни, че това не означава, че ще има нова структура на Върховната касационна прокуратура, тъй като тя е предварително създадена.

Що се касае до анализа на оценката на българската правораздавателна система от американското министерство на правосъдието, изразена в специален доклад, искам да кажа, че ние приемаме критиката, същевременно направеният доклад не може да бъде единственият критерии за прогреса на българската правораздавателна система в борбата срещу прането на пари и в другите области, защото не малко е направено в борбата с престъпността, заяви главният прокурор.


Той допълни, че безспорно е необходим допълнителен напредък в борбата срещу прането на пари, туй като до момента петте произнесени осъдителни присъди, определено не са достатъчни.