В българското общество няма съгласие за много моменти от миналото, което може да се обясни с времето, когато историята е служела на политиката.
Такава позиция изрази пред БНТ историкът доц. Веселин Методиев, бивш министър на образованието.

За един историк се иска много кураж да държи политиката на една ръка разстояние, допълни той.

"Историята не ни служи да се караме, а да се опитваме да се оглеждаме в настоящето, заяви Веселин Методиев. Обществото се вълнува обаче от днешния ден, в което постоянно рефлектира историята." - посочи Веселин Методиев.

По отношение на Русия и Турция той коментира, че според историческия поглед те са стари империи, но такива като тях има много.

"Има една деменция, която обхваща лидерите. Това се случва от Античността досега. Забравяш, че вече не си император." - каза още историкът.

В Европа познаваме такива последствия от последния век, допълни той.

Според доц. Методиев, отказът от българската империя е направен през Възраждането. По думите му, тогава дейците на обществото са решили, че искат да правят модерна, европейска държава по онова, което са чували от Джузепе Мацини или са чували за Америка по онова време.

"Ботев, Левски, Каравелов, Раковски - не воюват с империята, за да направят своя. Искат да направят една модерна държава." - поясни той.