Експертите от Европейския център за транспортни политики искат видеорегистраторите да станат задължителни. Според тях това ще помогне за изготвянето на точни автотехнически експертизи за произшествията. Това от друга страна би могло да подпомогне обозначаването на опасни отсечки от пътната мрежа и да насочи в правилна посока усилията за коригиране на инфраструктурата с оглед превенцията на риска.

Припомняме на 22 март трима души загинаха при катастрофа между тир и пътнически автобус.

Европейският център за транспортни политики алармира още през май миналата година, пак след инциденти с тирове, за нуждата да се разгледа въпросът за създаването на единна методика и правила за провеждане на техническо заснемане и измерване при огледа на местопроизшествието и при изготвянето на автотехническите експертизи.

А на 20 март Европейски център за транспортни политики заедно с други организации и сдружения организираха онлайн дискусия по въпросите за пътната безопасност. На нея те се обърнаха и изслушаха какви ангажименти поемат кандидатите за 45-то Народно събрание, за да се намалят броят на катастрофите и броят на загинали по пътищата българи.