ВиК-Шумен възстановява аварийно захранване за кв. "Мътница". Целта на проекта е да се осигури спешно временно водоподаване на хората в квартала. В рамките на проекта ще бъде изградена временна водопроводна връзка за квартала, от дълбок сондаж № 5 до шахтов кладенец и временно съоръжение, с което ще се извършва водочерпеното от дълбокия сондаж.

Жанета Панайотова, управител на ВиК - Шумен коментира, че трайното решение на проблема ще се постигне след като се възстанови дълбок сондаж No 5 от водоснабдителната система на квартал "Мътница". Тази система не работи от 30 години и ще бъде необходимо и възстановяването на помпената станция над дълбок сондаж № 5, заедно с прилежащото електрозахранване и оборудване.

Предвижда се реконструкция на участък от напорен водопровод към помпена станция "Мътница" и изграждане на водопроводна връзка, с напорен водопровод, от шахтов кладенец към водоема за квартала, каза още Панайотова.

Обявиха бедствено положение в шуменския кв. "Мътница" заради безводие

Обявиха бедствено положение в шуменския кв. "Мътница" заради безводие

Бедственото положение е със срок 7 дни

Тя допълни, че аварийното водоподаване ще се ползва само докато приключат предвидените дейности по изграждане на допълнително водоснабдяване на квартал "Мътница".

Припомняме, че на 16 януари в Шуменско имаше водна криза заради авария. Близо 140 000 души бяха засегнати от аварията на магистралния водопровод в Шумен.

Месец по-късно ситуацията се повтори.

На 10 септември хората от квартала, които са без вода повече от 4 месеца, излязоха на протест с надежда исканията им да бъдат чути.

По-късно кметът на Шумен Любомир Христов, и управителят на ВиК - Шумен Жанета Панайотова обеща, че проблемът ще бъде решен.

На 24 септември бе обявено бедствено положение в шуменския квартал заради безводието.