Леталитетът при делта варианта от коронавирус в момента е както при другите вълни досега. Това обяви служебният министър Стойчо Кацаров по време на медийна комисия днес, където докладва за мерките в сферата на културата. Той говори обаче и за ситуацията в страната.

По думите му, наскоро е направено изследване, от което резултатите показват, че не повече от половината население се е срещало с коронавирус. Министърът се надявал да се покаже друг резултат.

"86% от починалите са хора над 60 г., само ако възрастните се ваксинират - ще позволи да се разхлабят всички останали мерки", обясни Кацаров.

Бих бил най-щастливият, ако някой друг прилага мерките, РЗИ, кмета, НС, но законът казва, че могат да се прилагат мерките по региони само съгласувано РЗИ с държавния здравен инспектор, нагласата на всички обаче е да не поемат отговорност, поясни министърът.

Средства за културата при 4-та вълна, отпускат пари и за PCR-тестове за гостуващи артисти

Средства за културата при 4-та вълна, отпускат пари и за PCR-тестове за гостуващи артисти

Ансамбъл "Филип Кутев" има загуба от 0.5 млн. лв. и за 2020 г. е имал само 4 представления

Той даде за пример, че преди 10-15 дни е имало високи стойности в Бургас и Велико Търново, които били в червена зона, командировал два дни държавния здравен инспектор с РЗИ да преценят дали трябва регионално да с приложат мерки, но те решили, че няма да се прилагат мерки, а само строг контрол.

Обсъждано е дали може да се прилага по общини, не по области, но мнението на експертите е, че епидемията се развива равномерно, няма ексцесии на едно място и препоръката била мерките да са за цялата страна, поясни още министър Стойчо Кацаров.

Хоспитализациите на болни от коронавирус в момента са 4000 и са основната причина да се предприемат ограничителни мерки, каза Кацаров.

По думите му, това не е основание за паника, системата в страната може да приеме 10 000. Това обаче е крайно число. За да не се стигне до там, трябва да се предприемат мерки по-рано, добави още Стойчо Кацаров. "Ако всички ние като съграждани спазваме тези мерки, те ще бъдат по-леки, а и ще бъдат отменени. Ако бяхме ваксинирани 80%, щях да махна от употреба и маските, но не сме и си плащаме цената", обясни още той.

Ресторантьорите искат депутатите да решават за COVID мерките

Ресторантьорите искат депутатите да решават за COVID мерките

Настояват за отмяна на заповедта на здравния министър

Здравният министър добави, че на този етап промяна в мерките няма да има, те са научно обосновани, почиващи на оперативния план. След 10 дни ще се направи преценка, ако са свършили работа, може да се разхлабят, но ако нещата не се подобряват, може да се наложат по-строги ограничения.

Министърът поиска повече средства за реклама по телевизии и медии, за да тече кампания по ваксинация. Провел разговор с директора на БНТ да направи всичко възможно, за да се подкрепи такъв тип кампания. Велислав Минеков потвърди, че се очаква се пандемията да се повтори с по-голяма сила от миналата година. Такива допълнителни средства могат и трябва да се обмислят, тъй като след нас по ваксинация е само Уганда.