Галерии, зали за културни събития и други по-малки места за културна дейност ще могат да работят на 100% от 7 септември 2021 г., когато започнат да действат новите мерки срещу разпространението на коронавирус, ако осигурят пълна ваксинация на персонала и изискат влизане на събитието със зелен сертификат. Това стана ясно от отговор на въпроси към здравния министър Стойчо Кацаров по време на медийната комисия днес.

Контролът на посетителите ще се извършва от организатора, може да става и с приложение от сайта на МЗ, само че той трябва да информира РЗИ, че на всички събития ще се възползва от тази възможност, за да могат, ако преценят да го контролират. Иначе влизането освен със зелен сертификат, ще може да става и с отрицателен антигенен тест.

Христо Мутафчиев: Да има обезщетение, ако ще блокират сценичните изкуства

Христо Мутафчиев: Да има обезщетение, ако ще блокират сценичните изкуства

Не бива да се прехвърля отговорността от властите към хората

"Ако има създадена организация, биха могли да ползват 100% от капацитета на залите", категоричен бе министърът.

Здравният министър Стойчо Кацаров предложи начин на Министерство на културата да получат субсидия държавните театри като компенсация при ограничена работа. При дейци на културата, свободни артисти - те си изкарват прехраната като сами си организират събития и всичките им приходи са от билети. Това, което е тревожно, е, че няма да получат компенсация, защото нямат механизъм, посочи министърът.

Христо Мутафчиев обиден на Вежди Рашидов, настройвал изкуствата едно срещу друго

Христо Мутафчиев обиден на Вежди Рашидов, настройвал изкуствата едно срещу друго

Рушал мостовете, които сам е сътворил

Тома Биков декларира, че ГЕРБ ще подкрепят разходите за подкрепа на културата и обясни, че ще се разшири обхватът за свободните артисти, не само за музиканти, за артисти и кино.

От Министерството на културата обясниха, че организатори на събития се свързали с тях, за да попитат защо концертите са разрешени, а фестивалите - не. Министър Кацаров обясни, че е трудно да се опишат всички възможни дейности, затова се дава правомощие на РЗИ да решава.

Въпрос имаше и защо няма забрана за провеждане на спортни събития, а малките школи за спорт нямат право да работят, Кацаров отговори, че мерките са готвени от експерти, които са преценили кои дейности са с най-голяма зараза при въздушно-капкова инфекция.

Проблемът не е толкова липсата на пари за култура, а тяхното разпределение

Проблемът не е толкова липсата на пари за култура, а тяхното разпределение

Налаганата от 2009 г. насам "реформа в културата" не предложи нова нормативна рамка в сектора

Министърът на културата Велислав Минеков бе категоричен, че има готови мерки в подкрепа на творческия сектор и сравни, че въпросите са от рода "при земетресение от 6-та степен колко ще са жертвите".

Иначе Министерство на културата е подготвило мерки за сектора, близки до тези от миналата година, само че с леки допълнения. От 1 ноември до март следващата година е договорено с МФ да се задържи сумата за сценичните изкуства.

Боршош иска да отпадне забраната за културни събития на открито

Боршош иска да отпадне забраната за културни събития на открито

Столичният зам.-кмет по култура смята мярката за неадекватна

Една от новите мерки е създаване на фонд, който да компенсира при невъзможност за заплащането на тока. Текат и разговори с МФ от социално министерство да се освободи фонд - да се покрият и детските занимания.

За изкуствата, различни от музика, се предвиждат 2.4 млн.лв., 4.2 млн.лв. е допълващата сесия за едногодишна програма и е насочена към част от професионалните организации. 500 000 лв. са предвидени за програма за творчески проекти в областта на визуалните изкуства, предвижда се да се отвори в национален план.

Също така се предвижда Фонд "Култура" да възстанови разходи при културни събития с цел да има суми за правене на PCR- тестове на гостуващите артисти.

Велислава Минеков приключи темата с това, че ваксинацията в средите на културата е в нисък процент, затова е поискал справка от държавните институции за броя на ваксинирани. Той даде пример, че ансамбъл "Филип Кутев" има загуба от половин милион и миналата година е имал само 4 представления.