"Категорично съм против блокирането на сценични изкуства в цялата им рамка. Не говоря само за театър, говоря и за опера, музика, всичко, което се случва на сцената. Против блокирането съм, защото реално ние мерките ги спазваме". Това заяви председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев пред Bulgaria ON AIR.

Той увери, че мерките в театралните зали се спазват и изрази съмнение, дали здравният министър и представители на институциите са посетили театрална постановка, за да се убедят в това.

БСК иска ясни механизми за засегнатите бизнеси преди въвеждането на нови ограничения

БСК иска ясни механизми за засегнатите бизнеси преди въвеждането на нови ограничения

Те са изпратили писмо до здравния министър

Припомняме, вчера с 2 заповеди на здравния министър Стойчо Кацаров бе удължена извънредната обстановка до 30 ноември, отново се въвежда носене на маски на открито, ако не може да бъде спазвана дистанция от 1,5 м и се намеква за изключение за ваксинирани.

Предложените мерки срещу Ковид-19 засягат сериозно театри, музеи, галерии и други културни събития. Мутафчиев е категоричен, че в театрите няма никаква нужда от нови мерки.

"Ако въведат тези мерки, първо трябва да кажат какви пари ще изплатят като компенсации на хората, работещи в сценичните изкуства. И тогава ние ще се съгласим с тях", каза председателят на Съюза на артистите.

Относно писмото от здравния министър с покана да дадат предложение как да бъдат осъществявани мерките, Мутафчиев каза: "Извинявайте, господин министър, но ние не сме специалисти в тази област, за да даваме предложение. Второ - вие по този начин прехвърляте отговорността от властта към хората, които трябва да спазват някакви разпоредби и мерки. Прехвърляйки тази отговорност, вие скарвате гилдията помежду ни, защото ако един директор предложени дадени мерки за своя театър, а друг предложи други - после вие ще кажете "Ама те така поискаха".

Той се обяви за вдигане на капацитета на залите на 100%, тъй като в момента работят на 50%.

"Хората отново ще влизат с маски, така или иначе хората са уплашени и напливът все още не е огромен. Има дезинфектанти на входовете на театрите. Какви други мерки трябват? Защо трябва да има необходимост от други мерки", запита Мутафчиев.

Той повтори, че не бива да се прехвърля отговорността от властите към хората. Браншовите организации, ако искат да бъдат попитани - ще организират срещи", коментира председателят на Съюза на артистите.

Той отново подчерта, че колегите му, които не работят или работят на 30%, трябва да бъдат обезпечени.

Кабинетът представя 700 000 лв. на Народния театър "Иван Вазов"

Кабинетът представя 700 000 лв. на Народния театър "Иван Вазов"

Парите са за техника

Той изтъкна, че това трябва да се случи от 1 ноември тази година до 1 ноември 2023 г., за да се вижда светлина напред. Публиката има нужда от това преживяване. Театралните зали на закрито през летния сезон бяха по-нефункциониращи. "Нашият активен сезон е от септември до юни-юли следващата година. Ако сега се въведат някакви мерки - управляващите и от Министерството на здравеопазването, и от Министерството на културата дори не си дават сметка какво ще блокират", добави Христо Мутафчиев.