Българска стопанска камара (БСК) излезе с отговор към предложенията на главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за въвеждане на нови ограничителни мерки на територията на страната. Те са изпратили писмо до здравния министър д-р Стойчо Кацаров.

Те настояват преди въвеждането на каквито и да било ограничения, да бъдат оповестени ясни механизми за компенсация на засегнатите бизнеси, както и да се представи на общественото внимание анализ и оценка на ефективността на прилаганите до момента противоепидемични мерки.

От БСК са събрали позициите и предложенията на членуващите в нея браншови организации от най-силно засегнатите от рестрикциите сектори, а именно - туризъм и ресторантьорство, фитнес и СПА, култура, търговия, конгресна и изложбена дейност.

Здравният министър пита браншовете какви са най-щадящите мерки за тях
Обновена

Здравният министър пита браншовете какви са най-щадящите мерки за тях

Работодателски, ресторантьорски, културни, спортни организации

Работодателите във всички изброени сектори подхождат с разбиране към актуалната ситуация около разпространението на COVID-19 и необходимостта от предприемането на превантивни мерки. Заедно с това, общо е мнението, че мерките трябва да са:

  1. добре обосновани от гледна точка на тяхната потенциална ефективност.
  2. недискриминиращи спрямо отделни икономически оператори и/или техните клиенти.
  3. съпроводени със съответните компенсации за нанесените икономически вреди.

Според тях е необходимо е мерките да са базирани на анализ и оценка на ефекта от прилаганите в предходни периоди общи противоепидемични мерки. За съжаление, подобен анализ липсва, вкл. в изготвения от МЗ "Аналитичен доклад за дейностите, свързани със здравното обслужване на населението в отговор на пандемията от COVID-19 за периода 1 март 2020 г. - 31 май 2021 г." Докладът не представя данни за ефекта от действалите в съответните периоди мерки, вкл. върху заболеваемостта, хоспитализациите, смъртността, личния и колективен имунитет. Липсва и анализ за ефекта от подобни мерки в международната практика, вкл. за отражението на ваксинацията, носенето на маски, локдауните и др. върху здравния статус на населението, функционирането на здравните системи и пр. Единствено доказан е негативният икономически ефект.

Те смятат, че поставянето на условие за процент ваксинирани работници и/или клиенти е дискриминационно по своята същност и няма обективно отношение към епидемичната картина. Единственият ефект би бил в посока увеличаване процента на ваксинациите, което би следвало да е ангажимент на здравните власти. Прехвърлянето на тази отговорност върху икономическите оператори е некоректно и вредно като подход. Следва да се зачита индивидуалното право на всеки гражданин да взима решение за личното си здраве, особено когато се изисква да подписва информирано съгласие. От БСК смятат, че предложението за 100% запазване на дейността при 100% ваксиниран персонал означава работодателите да се явят в ролята на принуждаващи своите работници и служители да извършат действие, решението за което е тяхно лично право. И не на последно място, стои въпросът доколко е законосъобразно и морално да се изисква от клиентите информация за техния здравословен статус, допълват от камарата.

Стойчо Кацаров: Има време за мерки, сондираме становища
Обновена

Стойчо Кацаров: Има време за мерки, сондираме становища

Високата смъртност сега се дължи на ниската ваксинация

Според БСК практиката до момента показва, че за мерки повече се говори, отколкото ефективно да бъде подпомаган бизнесът, чиято дейност е силно или изцяло ограничена, поради независещи от него обстоятелства. Свидетели сме на това как през 2020 г. бяха необходими повече от 6 месеца след избухването на пандемията, за да бъдат формулирани механизми за подкрепа на бизнеса, а после още най-малко 6 месеца, за да заработят ефективно въпросните механизми. Към днешна дата хиляди икономически оператори продължават да изпитват затруднения от предходните периоди на затваряне, а сега в спешен порядък им се съобщава, че отново трябва да затворят. При цялата тази неяснота въвеждането на ограничения "от днес за утре" е необосновано, уточняват те.