Вероятно следващите дни ще обявим мерките срещу разпространението от коронавирус. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров преди заседанието на ресорната комисия в парламента. Той бе попитан дали мерките ще бъдат съгласувани с националния здравен инспектор, на което Кацаров отговори: Да.

"Проведохме срещи и взехме становищата за предложенията на бизнеса, работодателите, искаме да знаем всички заинтересувани страни", каза Кацаров. Мерките ще се случат и ще има заповед, каза още веднъж той, но по думите му "това не значи същия ден".

Удължават извънредната обстановка до 30 ноември, в тълпата дори на открито - с маска

Удължават извънредната обстановка до 30 ноември, в тълпата дори на открито - с маска

Без маски в ресторанта, фитнеса и в телевизионното студио за гостите

"Не мога да издам заповед, ако нямам предложение, не съм длъжен", отговори министърът, но по-късно заяви, че ще се наложат допълнителни мерки, за да се забави разпространението на инфекцията.

Припомняме, вчера от МЗ разпространиха предложенията на главния здравен инспектор Ангел Кунчев, които предвиждат затягане на мерките.

Относно протестите на болниците, министърът добави, че парите за тях се изплащат от НЗОК, същото отговори и относно изплащането на допълнителните 1000 лв. за работа на първа линия.

За недостига на легла, конкретно в болницата в Русе, министърът каза: "Засега ситуацията с коронавируса е под контрол и по отношение на леглата, в страната са заети около 1/3."

Има достатъчно количества "Ремдесивир", има и допълнителни заявки, които пристигат днес и утре. Кацаров припомни и че вчера е направено публично становището на експертния съвет по инфекциозни болести за това, че ремдесивирът не е панацея и има строги показания за прилагането му. "Както и повече странични ефекти отколкото ваксините, от които всички се страхуват", поясни още Стойчо Кацаров.

Инфекционисти препоръчват особено внимание при лечение с Remdesivir

Инфекционисти препоръчват особено внимание при лечение с Remdesivir

Да се прилага при лица с диабет, автоимунни, онкологични и придружаващи заболявания

Той добави, че се е срещал с президента Румен Радев, за да обсъдят противоепидемичните мерки в страната и разпространението на вируса. А на въпрос защо не са обсъдени и с Агнел Кунчев, Кацаров посочи: "Когато вземем категорично решение за мерки, ще го обявим на всички вас, защо отлагаме мерките, с какви мотиви и какви аргументи... Прилагаме Плана за справяне с кризата, оценяваме епидемичната ситуация във всеки един момент. Вчера имах среща за обсъждане с всички членове на експертния съвет по епидемиология, НЦЗПБ и други експерти, предстои нова среща, на която да се разгледат мерките, които се обсъждат в момента и да се вземе окончателно решение. Няма причина да се бърза, ситуацията е под контрол".

2090 нови случая на коронавирус, жертвите са 109

2090 нови случая на коронавирус, жертвите са 109

301 души са в интензивни отделения...

На въпрос за високата смъртност в страната министър Кацаров каза, че тя е обратната страна на ниската ваксинация. Броят на починалите в момента е много по-нисък, отколкото преди началото на предишните пандемичи вълни. Това, че сме на първо място, е защото броят на починалите в другите европейски страни е още по-нисък, а това се дължи на високия процент ваксинация, коментира той.

Здравният министър пита браншовете какви са най-щадящите мерки за тях
Обновена

Здравният министър пита браншовете какви са най-щадящите мерки за тях

Работодателски, ресторантьорски, културни, спортни организации

По-късно обаче пред комисията по здравеопазване, здравният министър заяви, че разполага с доклад от държавния главен инспектор - предлага се да се наложат по-тежки ограничителни мерки с оглед забавяне на разпространението на вируса. "С тези мерки не си правим илюзия, че ще спрем вълната, а това, което ще се постигне - е предпазване на здравната система и забавяне на вълната", заяви Стойчо Кацаров по повод предстоящите мерки, които се очаква да се вземат срещу коронавирус. Те били обсъдени с експертния съвет на МЗ - днес изпратени писма до различните браншови организации с цел да дадат предложения и мнения, за да са максимално щадящи към определени стопански дейности.

Утре ще има нова среща след обяд - там ще бъде взето решение за прилагане на допълнителни мерки спрямо сегашната ситуация.

Туристическият бранш предлага мерки на Кацаров, но намеква и за протести

Туристическият бранш предлага мерки на Кацаров, но намеква и за протести

Налагането на рестрикции само за един бранш било неприемливо и дискриминационно

Лечение на коронавирус у дома

Той съобщи, че по инициатива на МЗ, съвместно с НЗОК и БЛС, се взема решение да се инициира възможността за гражданска амбулаторна процедура за хора с ковид на базата на ковид зони. Възнамерява се да се осигури допълнително финансиране за ковид зони, включително закупуване на апаратура по програма "Региони в растеж". Целта е да се създадат около 120-150 такива ковид зони в страната, до които да имат достъп от всички точки на страната.

Целта да бъде предоставена на пациентите у дома апаратура - да си измерват сатурация, да се свържат с лекар, да се прецени внимателно и бъдещ момент на хоспитализация, да се преписват и лекарства за домашно лечение. Това е финансово обоснован пакет от мерки, който ще се представи на НС при актуализацията на бюджета на НЗОК, съобщи Стойчо Кацаров.

Предимствата от този подход са да се намали натискът върху болниците от това да се приемат всички пациенти, като се създаде възможност леките случаи да минават с амбулаторни изследвания. В дейността ще се включат и джипитата за лечение на хора, които не са хронично болни.

Разкриваме над 100 COVID зони за безплатно лечение извън болниците

Разкриваме над 100 COVID зони за безплатно лечение извън болниците

От тях ще могат да се възползват пациенти с леки или средно тежки симптоми

Ситуацията към края на август месец

От средата на юли ежедневно се наблюдава нарастване на средната заболеваемост от коронавирус, последната седмица нараства смъртността - около 4.2%. От извършеното секвениране в НЦЗПБ - при 96.9% от пробите се установява делта вариант. Най-високата заболеваемост към 27 август е в Търговище, Бургас, Велико Търново, Русе, Пловдив. Има нарастване на заболеваемостта във всички възрастови групи, най-висока е тя е между 20-29 г., 30-39 г., отчете Кацаров.

По думите му "петкратно е увеличението от началото на месец август на заболелите в детска възраст". Доближаваме пиковите стойности на предишната пандемична вълна, посочи Кацаров.

За делта варианта Стойчо Кацаров каза, че се характеризира с по-късен инкубационен период, по-лесно предаване на вируса, смята се, че имунитетът след преболедуване и колективният имунитет няма да прекратят предаването делта лесно, тъй като се предава и на открито, боледуват хора от всички възрастови групи и не се разчита на отговор при боледуване и ваксинация, най-вече са засегнати неваксинирани и млади лица.

Вижда се, че броят на хоспитализацията на 15 август достига хоспитализацията от 18 октомври 2020 г., както и броя в интензивни отделения. Тази вълна изпревари с около две седмици развитието на предишните вълни. Според изследвания рискът при хоспитализации при деца до 18 г. възраст е по-висок от предишните вълни, каза още Кацаров.

Мира Кожухарова не вижда дискриминация, ваксините са за всички

Мира Кожухарова не вижда дискриминация, ваксините са за всички

Те са за умни и глупави, за бедни и богати

Той даде пример със САЩ, Великобритания и Израел, които са с по-високи нива и нови случаи на заразени с коронавирус, но с по-ниска и почти нулева смъртност заради ваксинацията. В тази връзка министърът призова да се увеличи ваксинацията на населението.

"Наблюдава се умора сред населението, нежелание на големи групи от населението да спазват мерки. Мерките в България са сред най-либералните в ЕС и съседните страни-членки, обхватът на ваксинацията е нисък, малко се е увеличил сред населението над 60 г. след май, но още остава нисък", поясни той.

НЗОК

Управителят на Здравната каса Петко Салчев отчете сумите - в милиони, които са дадени по месеци за лекарите за първа линия. "За леглата всеки говори, но ако няма персонал - не може да се постигне каквото и да е", каза той, уточнявайки, че в България това е проблемът.

По решение на НС има предоставени 234 млн. лв. за допълнително финансиране на заплатите на персонала, които са по 600 лв. на лекар и 180 лв. на друг персонал, извън 1000 лв. Парите се превеждат от НЗОК.

Не е истина, че не се плашат парите на лекарите, няма нито един лев, който да не е платен, подготвени са планове и за следващите периоди, каза Салчев.

Цената на клиничните пътеки за COVID-19 - 1400 лв. и допълнителни 134 млн. лв. за НЗОК

Цената на клиничните пътеки за COVID-19 - 1400 лв. и допълнителни 134 млн. лв. за НЗОК

До края на септември са осигурени ваксини

Д-р Иван Маджаров, шеф на БЛС, добави, че лекарите са демотивирани и уморени. "На много места са връщани фактурите им с уточнение, че не се признават и се иска изчисляване по минути, в които са работили с ковид пациенти", категоричен е той.

Бившият здравен министър Костадин Ангелов, сега депутат от ГЕРБ, попита дали Стойчо Кацаров отчита грешка, тъй като сега 8.2% са с летален изход, повече отколкото по време на третата вълна, когато били 7%.

"Смъртността при нас е нараснала, не защото е по-висока от предните вълни, а защото е много по-ниска от смъртността в другите държави в ЕС. Последното ни място по ваксинация води до първо място по смъртност", каза той и дори даде за пример изявление на бившия премиер Бойко Борисов, който по телевизията призовал да не се използва ваксината на "Астра Зенека", без да има основания, което нанесло съкрушителен удар.

Веднъж създадени такива нагласи е много трудно да бъдат променени, каза Кацаров.

Иначе той отбеляза нарастване на броя на ваксинациите, нарастване на броя на хората, които получават първа доза - 70-80% от ваксините са първа доза, което е обещание, че хората, които ще се ваксинират и ще имат имунна защита, ще се ваксинират следващите месеци за втора доза, поясни той.

Протест в София срещу мерките, които разделят ваксинирани от неваксинирани

Протест в София срещу мерките, които разделят ваксинирани от неваксинирани

За кратко спряха движението по "Витошка"