Инфекцията в момента е започнала да засяга по-младите хора и това е много притеснително. Това каза епидемиологът и съветник на служебния здравен министър проф. Мира Кожухарова в ефира на БНТ.

Ваксината е най-доброто средство срещу инфекциозните заболявания. Не мога да разбера, защо преди година чакахме ваксините да дойде, за да живеем нормално, а сега когато те са тук, хората не искат да се ваксинират. Ваксините осигуряват равенство. Те са за всички: за умни и за глупави, за бедни и богати.

анкета

Ще се ваксинирате ли с нарастването на случаите?

Виж резултати

Да, сега вече да 5.7%

Отдавна съм се ваксинирал 52.3%

Може и да побързам, но чакам есента 3.5%

За какво? Така или иначе ще ни затворят 7.9%

Само когато стане задължително 12.2%

Аз съм антиваксър 18.3%

По повод ковид мерките, Кожухарова заяви, че ги подкрепя. Тя поясни, че не вижда дискриминация в ограничаването на работата на заведенията. В неизгодна ситуация досега бяха всички, тъй като нямаха право да работят над 50 на сто от капацитета си, но ваксинирането дава възможност да се работи на 100 процента, ако персоналът и посетителите са ваксинирани или са преболедували, или имат отрицателен ПСР тест, посочи проф. Кожухарова. По думите й, това не е дискриминация, а свободен избор.

България се включва в мащабно европейско проучване за COVID-19

България се включва в мащабно европейско проучване за COVID-19

Целта е да се установи защо при някои инфекцията е критична, при други не…

По повод начина на провеждане на учебната година, Кожухарова поясни, че моментът е много деликатен. Трябва да се намери баланс. Не трябва да струпваме негативите от тази пандемия върху децата. Трябва да се реагира според ситуацията. От една страна има немалко наплашени родители, от друга случаите растат. В заключение тя каза, че се надява мерките да бъдат ефективни и балансирани.

Ковачева иска МОН да се погрижи за психиката на децата при онлайн обучение

Ковачева иска МОН да се погрижи за психиката на децата при онлайн обучение

Наложително е всички деца да се възползват от подкрепа

Припомняме, вчера главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев изпратил доклад до министъра на здравеопазването, с който предлага въвеждането на нови ограничителни мерки на територията на страната.

Веднага след това от ресторантьорския бизнес надигнаха глава срещу предложените мерки, като заявиха, че са готови за национален протест.

На протест вчера в градинката пред Националния дворец на културата в София се събраха противници на ваксинирането срещу Covid-19 и граждани, недоволни от ограничителните мерки срещу коронавируса.

А преди това служебният премиер Стефан Янев обяви, че няма да има задължително ваксиниране за българите.