Имаме желание до осигурим възможност за лечение на пациентите с COVID-19, без да се налага да влизат в болница. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров при посещение в COVID зоната в 12-и Диагностично-консултативен център в столичния квартал "Люлин".

По негови думи към момента пандемията е под контрол - броят на болните и на заразените не е толкова голям и засега не се налагат нови мерки.

Той обясни, че в страната са разкрити 39 COVID зони като тази в 12-о ДКЦ.

Плановете са да бъдат разкрити поне 150 в страната и те да са равномерно разпределени географски. По този начин пациентите ще имат възможност да получат клинични прегледи, лабораторни изследвания, рентгенови снимки и да им бъдат предписани безплатни лекарства, ако имат необходимост да се лекуват у дома.

БЛС чака препоръки от медиците за Методиката за амбулаторно лечение на COVID пациенти

БЛС чака препоръки от медиците за Методиката за амбулаторно лечение на COVID пациенти

Лекарите могат да ги изпращат до 27 август

Кацаров обясни, че от услугите на въпросните COVID зони ще могат да се възползват пациенти с леки или средно тежки симптоми.

По негови думи ползите са, че така няма да се смесват потоците с другите пациенти и това ще спомогне за намаляване на натиска върху болниците.

От думите на министъра стана ясно и че на пациентите в средно тежко състояние ще бъдат предоставяни безплатно устройства за измерване на сатурацията, така че да могат в домашни условия да следят състоянието си, а след излекуване ще ги връщат на COVID зоните, които да ги предоставят на други пациенти. Подготвени са пакети от апаратура, с които ще бъдат снабдени триажните центрове, като за апаратурата от МЗ са заделени 10 млн. лв.