Туристическият бранш отговори на здравния министър д-р Стойчо Кацаров, който поиска предложения за ограничаване разпространението на COVID-19 по максимално щадящ за сектора начин.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България напомнят, че от май заведенията у нас работят с ограничение от 50% на капацитета си, но при 100% разходи, които дори са се повишили драстично заради поскъпналата електроенергия и продуктите от първа необходимост.

Те са категорични, че предложението на доц. Ангел Кунчев заведенията да работят на 50% от капацитета си при 100% ваксинирани персонал и клиенти не е работещо. Освен това изискването за отстояние на 2 метра означавало 50% работен капацитет, което било така и в момента.

От бранша посочват, че при последната среща със главния държавен здравен инспектор, здравните власти и представители на финансовото, икономическото и социалното министерство са направили няколко предложения.

Ангел Кунчев затваря нощни заведения и казина, мачовете без публика

Ангел Кунчев затваря нощни заведения и казина, мачовете без публика

За музеи, фитнеси и ресторанти има алтернатива - до 50% и само за такива със зелен (санитарен) паспорт

Едно от тях е държавата първо да ваксинира служителите си и по този начин да даде пример. Според бранша налагането на рестрикции само за един бранш е неприемливо и дискриминационно. След като държавата ваксинира служителите си, следващата стъпка да е при рестриктивни мерки ваксинацията на персонал и клиенти да се взема предвид за всички браншове, работещи с клиенти, а не само за нашия, настояват ресторантьорите.

Те са категорично против затваряне на техния и съпътстващите го сектори. Ако обаче властите вземат решение за такова, туристическият бранш трябва да бъде обезщетен с 80% от оборота на база 2019 г. При тази ситуация е необходимо при работа на 50% от капацитета да има 30% обезщетение от оборота. При 30% капацитет - 50% обезщетение, при затваряне на бизнес - 80% за бизнеса и поемане на заплатите по трудов договор на служителите.

От бранша искат при оформяне на обезщетенията кодовете по икономическа дейност на хотелите задължително също да бъдат част от тях.

Здравният министър пита браншовете какви са най-щадящите мерки за тях
Обновена

Здравният министър пита браншовете какви са най-щадящите мерки за тях

Работодателски, ресторантьорски, културни, спортни организации

Те напомнят, че до момента, работейки с рестрикции, не получават никаква подкрепа. В позицията им се посочва, че мярката 60/40 във вида, в който е в момента - получаване при 40% спад на оборота, достига до много малък брой фирми в хотелиерството и ресторантьорството, защото подобен спад означавал фалит. Тази мярка работела само за бизнеси, които все пак работят, но не и за такива, които са затворени със заповед. По тази причина от бранша настояват да има подкрепа и за тези, които не работят заради локална заповед, а не само след нареждане от името на държавата.

От бранша заявяват, че ако исканията им бъдат изпълнени, е важно спазването на мерките да се следи строго от държавните институции и нарушителите да понесат съответните санкции, тъй като тогава никой няма да има извинение, че нарушава правилата, за да спаси бизнеса си.

Готови сме да обединим усилия с държавата за стимулиране на ваксинацията, но не сме съгласни тежестта за това да пада само върху нас, заявяват ресторантьорите и допълват, че са отворени за срещи на всякакво ниво.

Туристическият бранш е обединен и ще отстоява своите позиции с всички позволени от закона средства, категорични са те.

Заведенията готови за протест още днес

Заведенията готови за протест още днес

Неваксинирани служители от РЗИ ще проверяват дали сервитьорите били