Удължават извънредната епидемична обстановка със заповед на здравния министър, съобщиха от ведомството. От 1 септември до 30 ноември работодателите не бива да допускат до работните помещения хора с остри респираторни заболявания (повишена температура, кашлица, затруднено дишане, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса и други).

Работодателите трябва да осигурят физическа дистанция между служителите си най-малко от 1,5 м, ако това е невъзможно - да осигурят маски или шлемове, дори ако се работи на открито. В работата да има сапун и дезинфектант.

Стойчо Кацаров: Има време за мерки, сондираме становища
Обновена

Стойчо Кацаров: Има време за мерки, сондираме становища

Високата смъртност сега се дължи на ниската ваксинация

Допуска се работа без маска или шлем, ако има преграда между работника и клиента.

Отново приоритет има предоставянето на услуги в електронна среда.

ИТН поиска Кацаров да отмени заповедта, даваща свобода за налагане на мерки

ИТН поиска Кацаров да отмени заповедта, даваща свобода за налагане на мерки

Тирания било да се ограничават правата на здрави хора

"Всички лица, когато се намират в закрити обществени места, в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, която се използва съгласно препоръките в приложение № 3.

Всички лица, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, която се използва съгласно препоръките в приложение № 3", се казва в заповедта.

Изключение за носене на маска се допуска в ресторантите, фитнесите, участието в телевизионни предавания. Децата до 6-годишна възраст ще ходят без маска.

Децата в детските градини без маски

Децата в детските градини без маски

При тъмночервен сценарий работят градини с ваксиниран персонал за деца с ваксинирани родители

Изключение за носене на маска се допуска за ваксинираните.

"По смисъла на тази заповед за "ваксиниран срещу COVID-19" се приема лице със завършен ваксинационен курс срещу COVID-19, удостоверено с Цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация и преминал 14-дневен период, считано от датата на поставяне на последната доза", уточняват от здравното ведомство, ръководено от Стойчо Кацаров.

Заповедта подлежи на обжалване в едномесечен срок от публикуването ѝ на интернет страницата на Министерството на здравеопазването, пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Кацаров обяви възможност събития за ваксинирани да не се ограничават

Кацаров обяви възможност събития за ваксинирани да не се ограничават

Процедурите по подготовка на системата са в ход