ИТН излезе с декларация от името на парламентарната група в НС с искане здравният министър Стойчо Кацаров да отмени заповедта, която дава свобода на административни ръководители и частни фирми да предприемат своеволни мерки срещу разпространението от коронавирус. Това обяви Андрей Чорбанов от "Има такъв народ".

"Последната седмица има позитивни от коронавирус, което повдига въпроси за мерките по отношение на настъпващата криза. Докато се отделят средства за лекарства, то някои решения на здравните власти будят тревога в нашата парламентарна група. Последната заповед на здравния министър даде възможност на административни ръководители и частни организации да предприемат мерки", каза Чорбанов.

Кацаров отрича мерките да се затягат - било точно обратното

Кацаров отрича мерките да се затягат - било точно обратното

Той недоумява защо се говори за ограничения

Той даде за пример: "Притеснителна е заповедта на ректора на Медицинския университет в Пловдив, който допускал сертификат за обучение на студенти с коронавирус, а за такива, които нямат - не. "Това е пагубно.. чуват се идеи и от други университети - за студенти, приети при равни условия и такси. Непрекъснато има сигнали от дискриминирани групи". Не по-малко притеснителни са мерките в училищата, носенето на маски от малки ученици и силов натиск за ваксиниране, смятат от ИТН.

"Отменете заповедта, която дава свобода за мерки. Когато се касае за карантина - да, но когато се ограничават правата на здрави хора, това е тирания", категоричен е Андрей Чорбанов.