В момента не се налагат ограничителни мерки, мерките, които се предлагат, са стимулиращи - да работиш на 100%, а не на 50%. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг във връзка с новите мерки среку коронавируса, които влизат в сила от днес.

Припомняме, съгласно вчерашната заповед на здравния министър отпада ограничението за ползване на до 50% от капацитета на обекти, като заведения и фитнеси например, но само ако 100% от персоналът е ваксиниран, преболедувал, или пък има отрицателен PCR, проведен до 72 часа преди влизане в обекта.

Кацаров призна, че е изумен от реакцията заради заповедта му за новите мерки. Моля ви, никакви ограничения не са наложени, точно обратното, подчерта отново той.

Министърът поясни, че от началото на пандемията всички мероприятия на закрито се провеждат при режим 50% от капацитета и това не се променя. Новото в случая е, че се дава възможност тези, които сега работят на 50%, да го правят на 100%. По тази причина Кацаров недоумява защо се говори за ограничения.

COVID мерките у нас влизат в сила от днес

COVID мерките у нас влизат в сила от днес

За работодателите в частния сектор нищо не се променя

Ако държите да не работите на 100%, а на 50%, изпратете ми го писмено и аз ще отменя заповедта веднага, отбеляза той.

Във връзка със обявената стачна готовност на ресторантьорите заради новата заповед Кацаров заяви, че те очевидно не са разбрали, че им се дава възможност да работят на 100%, при положение че цяло лято са имали право само на 50% от капацитета. Ако обаче не искали, можело да продължат по начина, по който са работили цяло лято.

Здравният министър посочи, че когато се налагат ограничителни мерки, това ще се прави с отсрочване, но когато мерките са стимулиращи, няма нужда от такова, тъй като е добре те да влязат веднага в сила.

По негови думи, ако епидемичната ситуация го изисква, ще бъдат наложени допълнителни ограничения. Към днешна дата обаче допълнителни мерки не се налагали и няма област в страната, която да е въвела по-строги ограничения.

Кацаров подчерта, че мерките не се налагат по браншове, а в зависимост от оценките на епидемичния риск.

ИТН притеснени от заповедта на здравния министър

ИТН притеснени от заповедта на здравния министър

Настояват за отмяна на ограниченията, разделящи обществото на ваксинирани и неваксинирани