Комисията по здравеопазване в НС гласува актуализация на бюджета на НЗОК със 134 млн. лв. Разбивката - 120 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за първична, болнична помощ, лекарства и т.н., 4 млн. лв. за административни разходи - лихви, дългове към фирмите, 4 млн. лв. резерв, който трябва да се отдели при всяко вдигане на бюджета.

Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов коментира по време на разискванията, че подкрепя увеличението, подкрепа даде и доц. Любомир Киров, Сдружение на общопрактикуващите лекари, но той отправи критика, че са посочени само 11 млн. лв. за ваксини - единствената конкретна цифра. Не е редно в 120 млн. лв. да бъде посочено ориентировъчно за какво ще бъдат похарчени, не става ясно дали са средства за работа в условия на пандемия или ще има за лекарства по амбулаторни процедури, каза той.

Даниела Дариткова от ГЕРБ посочи, че ГЕРБ ще се въздържи при приемане на актуализацията на бюджета.

Петко Салчев съобщи, че се преговаря с БЛС за увеличение на цените на трите клинични пътеки за лечение на коронавирус - от 1200 лв. на 1400 лв.

Има обаче определени условия, ако не е доказан ковид, получават 1200 лв. Всички колеги пращат писма, че себестойността на лечение била по-висока. Цената на трите пътеки е висока, в актуализацията на бюджета са предвидени средства, обясни Салчев. Макар управителят на НЗОК да не уточни в какъв размер ще са средствата за увеличението, от думите му стана ясно, че пари за това в актуализацията на бюджета на НЗОК са предвидени. В детайли при белодробната пътека се получавали 1200 лв., ако няма доказан ковид - 680 лв., при детската пътека е същото, при 104-а пътека цената е вдигната на 1200 лв., предлага се на БЛС да е разделена на две - ако има доказан ковид - 1400 лв., ако не - остава инфекциозна пътека.

Георги Михайлов от БСП каза, че днес е получил данни за пътеките, които "меко казано били внушителни".

Джипита и Спешна помощ с проблеми относно 1000 лв. за първа линия

Джипита и Спешна помощ с проблеми относно 1000 лв. за първа линия

Промяната на методиката за получаването на 1000 лв. не е инициирана от Касата

В заключение пък здравният министър д-р Стойчо Кацаров говори по актуализацията на бюджета на МЗ. Той каза, че не може да се преразгледа споразумението за ваксини, те могат да бъдат унищожавани, дарявани, използвани, до края на септември са осигурени. Но за Ремдесевир стига до октомври, след това трябва нов договор. Предвижда се резерв за закупуване на допълнителни лекарства, но да са с дълъг срок на годност. Кацаров увери, че са направени корекции за двусмислени ситуации, корекции в спешната помощ, за да няма проблем с плащанията. По парите по програма регионално развитие има забавяне - адресирани са до всички държавни и общински болници, оценяват се предложенията, крайният срок е 31 октомври.

Относно парите за моноклонални тела били само за 300 пациенти закупени, което е минимален разход, а те все още нямат официално разрешение за употреба.