1000 лв. за лекарите и медицинския персонал на първа линия за работа в условия на коронавирус не са 1000 лв. Мога да покажа фактурата си за 250 лв., върху които има и данъци, с което парите са 700 лв., а за мед. сестрите са 360 лв., 90 лв. заради данъците. Това заяви доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България по време на Комисията по здравеопазване в НС, при която се обсъжда актуализация на бюджета на НЗОК. "Лекарите на първа линия не получават 1000 лв., нека това не се споменава в бюджета", допълни той.

Темата бе повдигната в комисията и от управителя на НЗОК Петко Салчев. Промяната на методиката за получаването на 1000 лв. за първа линия не е инициирана от Касата, управителят я изпълнява, единственото задължение е, когато дойдат исканията, да се предадат сумите", уточни той.

Салчев представи справка: Общо плащания по методиката към 6-ти месец - 249 млн.лв. за работа на първа линия, за този месец има предвидени 9 млн.лв.

Цената на клиничните пътеки за COVID-19 - 1400 лв. и допълнителни 134 млн. лв. за НЗОК

Цената на клиничните пътеки за COVID-19 - 1400 лв. и допълнителни 134 млн. лв. за НЗОК

До края на септември са осигурени ваксини

Д-р Галина Таваличка, ИБГНИ коментира протест на лекари от Спешна помощ, които казват, че имат затруднения с получаване на 1000 лв., тъй като вече са обвързани с хоспитализацията.

Тя обясни, че Спешно отделение не е обвързано с хоспитализации и връща пациенти към амбулаторни условия. "Нередно е възнаграждението да бъде обвързано с хоспитализацията на пациентите, възниква и въпрос - идеята да се хоспитализират повече пациенти", допълни Таваличка.

Кацаров: Засега не се налага въвеждането на ковид мерки в цялата държава

Кацаров: Засега не се налага въвеждането на ковид мерки в цялата държава

Бюджетът за здраве бе актуализиран на първо четене