70% от пълнолетното население на Европейския съюз вече е напълно ваксинирано, съобщават от Европейската комисия.

Общо над 256 милиона пълнолетни граждани в ЕС вече са получили пълен курс на ваксинация. Още преди седем седмици целта, поставена от ЕК, беше постигната предварително: до края на юли да осигури на държавите членки достатъчно дози ваксини за пълната ваксинация на 70% от пълнолетното население на Съюза.

Пълната ваксинация на 70% от пълнолетното население в ЕС още през август е голямо постижение, посочва председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

По нейни думи Стратегията на ЕС за напредване заедно се отплаща и поставя Европа в авангарда на световната борба срещу COVID-19. Тя обаче предупреждава, че пандемията не е приключила.

57% напълно ваксинирани в ЕС, Фон дер Лайен похвали блока

57% напълно ваксинирани в ЕС, Фон дер Лайен похвали блока

Тя предупреди, че Covid вариант Делта е много опасен, неваксинираните да се ваксинират

Фон дер Лайен призовава всички, които могат, да се ваксинират и настоява да се помогне и на останалата част от света да се ваксинира. Европа ще продължи да подкрепя партньорите си в това усилие, по-специално държавите с ниски и средни доходи, уверява тя.

Пълната ваксинация на всички целеви групи от населението в Европа и по света е от ключово значение за контролиране на въздействието на пандемията. ЕС е начело на многостранния отговор и е изнесъл за други държави по света около половината от ваксините, произведени в Европа — толкова, колкото е доставил и за своите граждани.

Поставена е и цел до края на годината ЕС да предостави поне 200 милиона дози ваксини, осигурени чрез предварителни споразумения на ЕС за закупуване за държави с ниски и средни доходи, по-специално чрез COVAX.

На 20 май Комисията подписа нов договор с BioNTech-Pfizer, в който се предвижда доставка на 1,8 милиарда дози ваксини между края на годината и 2023 г. ЕК използва и опцията за 150 милиона дози по втория договор с Moderna.

Държавите членки имат възможността да препродават или да предоставят безвъзмездно дози на нуждаещи се държави извън ЕС, също и чрез механизма COVAX, допринасяйки така за глобалния и справедлив достъп до ваксини навсякъде по света.

България е на последно място по процент на ваксинирани в ЕС

България е на последно място по процент на ваксинирани в ЕС

За цяла Европа също е на последните места заедно с Русия - с по 10% цялостна ваксинация