Лечението с Remdesevir се препоръчва да се прилага в началото на COVID-19 - в първите 5-7 дни от началото на заболяването, когато е налице вирусна репликация. При разпространения сега делта вариант този период е 3-6 дни, се посочва в позиция на експертния съвет по специалност Инфекциозни болести" в становище, изпратено до министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Пациентите обикновено биват хоспитализирани около 7-10 ден от началото на заболяването, когато включването към терапията на противовирусен медикамент, какъвто е Remdesivir, не е оправдано.

При немалко от пациентите има и конкретни противопоказания за прилагането на този лекарствен продукт, пише проф. Татяна Червенякова, координатор на Експертния съвет.

Проф. Червенякова отбелязва, че Remdesivir трябва да бъде прилаган в посочения период при лица с диабет, автоимунни, онкологични и придружаващи заболявания, при които пациенти се очаква коронавирусната инфекция да протече по-тежко.

СЗО не препоръчва ремдесивир

СЗО не препоръчва ремдесивир

Скъпо лекарство, което все още не показва реална полза

В становището се посочва още, че е необходимо прецизиране на лечението на пациенти с COVID-19 с Remdesivir, като трябва да се взима предвид времето на прилагането му и рискът от прогресиране на заболяването. При пациенти с тежко протичане на коронавирусната инфекция се развива системен възпалителен процес, който води до полиорганна недостатъчност. За да се предотвратят или смекчат тези хипервъзпалителни процеси, в лечението трябва да бъдат включени кортикостероиди.

Припомняме, че преди няколко дни бившият здравен министър Костадин Ангелов отправи критика към своя наследник от служебното правителство, че запасите от лекарството у нас са на критичния минимум.

При предишните вълни на инфекцията това беше и основното лекарство, за което Министерски съвет отпускаше извънредни средства, за да осигури лечението на пациенти с коронавирус.

Цената на клиничните пътеки за COVID-19 - 1400 лв. и допълнителни 134 млн. лв. за НЗОК

Цената на клиничните пътеки за COVID-19 - 1400 лв. и допълнителни 134 млн. лв. за НЗОК

До края на септември са осигурени ваксини