Допълнителни 96 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването са гласувани днес на извънредно правителствено заседание. От общата сума 46 млн. лв. са предназначени за закупуването на "Ремдесивир", така че да бъде осигурено лечението с този медикамент на пациентите с коронавирусна инфекция в болниците до месец септември, включително.

Останалите 50 млн. лв. са трансфер към бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Със средствата ще се осигурят допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за месец април за работещите на първа линия в борбата с COVID-19, пряко заети с лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, както и за заплащане поставянето на ваксини срещу COVID -19.

Премиерът Борисов посочи, че са налице и още 10 млн. лева, които са остатък от предишни периоди и те също ще бъдат насочени в подкрепа на работещите на първа линия.

Парите за ковид и пенсии - от успешната битка с контрабандата

Парите за ковид и пенсии - от успешната битка с контрабандата

Борисов се хвали със спад на контрабандните цигари до 2.3%

Идеята на днешното гласуване е да има сигурност, че финансирането е обезпечено и че държавата си е свършила работата.

"Взимаме това решение, за да могат хората да бъдат спокойни, че има достатъчно лекарства и медицинският персонал е осигурен", посочи премиерът. Така правителството заявява, че няма да допусне финансов стрес в здравеопазването, въпреки че изборите са на прага, заяви Борисов.

Министър-председателят изтъкна, че общо с отпуснатите днес средства, от началото на пандемията са осигурени близо 90 млн. лева за почти 100 000 дози "Ремдесивир". До този момент 370 млн. са дадени за хората на първа линия.

Министър-председателят припомни и състоялата се вчера среща на европейските лидери и изрази убедеността си, че Европейската комисия ще направи така, че пропорционалното разпределение на ваксините в ЕС да е факт, в следствие на което очакванията са през април България да получи три пъти повече ваксини срещу COVID-19.

Борисов: Всеки българин трябва да получи ваксина срещу коронавирус

Борисов: Всеки българин трябва да получи ваксина срещу коронавирус

След първия ден на зааседанието на Европейския съвет