Делът на контрабандните цигари се е свил до 2,3% през миналата година след изключително тежка битка. Думите са на министър-председателят Бойко Борисов, който свика извънредно правителствено заседание. Данните за спада са на "Инициативата срещу незаконната търговия".

Прочуването сочи, че за третото тримесечие на 2020 година делът на контрабандните цигари е 2,3 %, а за четвъртото тримесечие - 2,5 %. Обобщените резултати за цялата изминала година показват, че средното ниво за 2020 година е 2,3%.

Борисов поздрави служителите на МВР, митниците, НАП и прокуратурата за постигнатите резултати и напомни, че в началото на първия му мандат делът на контрабандните цигари е бил над 34 % от пазара.

"Всички тези пари са отивали в тези, които най-много говорят в момента. Сега влизат в бюджета и затова можем да осигурим средства за хората на първа линия в борбата срещу COVID-19, за безплатни лекарства и за безплатно ваксиниране, струващо десетки милиони", посочи министър-председателят.

С още 46 млн. лв. купуваме Ремдесивир

С още 46 млн. лв. купуваме Ремдесивир

Общо 96 млн. лв. допълнително срещу коронавируса дава правителството

Премиерът Борисов напомни още, че в пандемията правителството е осигурило финансова подкрепа за всички български пенсионери, подпомогнати бяха болниците, същевременно кабинетът последователно изпълняваше и ангажиментите си за увеличаване на доходите.

"От битката с контрабандата и корупцията идват тези пари", изтъкна министър-председателят. Борисов напомни, че преди четири години, при служебното правителство само за около месец със 100 млн. лв. държавата беше ощетена чрез скока на контрабандата.