Европа винаги ще поддържа глобалното сътрудничество. Междувременно работим усилено, за да постигнем целта си от 70% ваксинирани срещу коронавирус до края на лятото. Това написа в "Туитър" председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

Тя и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел дадоха съвместна пресконференция след края на първия ден от двудневното заседание на върха.  Тя се обяви за прозрачност при разпространението на ваксините и ускоряване на поставянето им.  Мишел заяви, че лидерите искат да се уверят, че всеки в ЕС ще получи ваксина.

Европа се бори с третата вълна на коронавируса, предупреди Лайен. Ситуацията предизвиква голямо безпокойство.

Лайен представи преди това актуализирани данни, според които Европейският съюз (ЕС) е най-големият износител на ваксини срещу COVID-19 в света. 77 милиона дози са дадени на 33 държави, стана ясно по време на видео срещата на върха на ЕС в четвъртък. Това се случва ден, след като Европейската комисия затегна правилата за разрешаване на доставките на ваксини извън блока и обвиненията на Обединеното кралство, че Брюксел проявява национализъм при ваксините".

77 млн. дози от COVID ваксини дал ЕС на 33 държави

77 млн. дози от COVID ваксини дал ЕС на 33 държави

ЕС е най-големият износител на ваксини срещу COVID-19 в света

Припомняме, че българският премиер Бойко Борисов вече изреди накратко основните моменти от обсъжданията - разпределението на ваксини и ваксинационните сертификати.

Сред темите са били и отношенията с Турция.

Предвид по-конструктивното отношение на Турция напоследък, ние сме готови да се ангажираме в области от общ интерес като миграцията и митниците. Но ако Турция се върне към едностранни действия или провокации, особено в Източното Средиземноморие, ние ще преустановим нашето сътрудничество, написа Лайен.

Както е известно, в заседанието се включи и американският президент Джо Байдън.

Снимка 524506

Източник: Министерски съвет