Лидерите на Европейския съюз (ЕС) подчертаха намерението си за задълбочаване на търговските връзки с Турция, но също така предупредиха Анкара да очаква санкции, ако възобнови проучванията на спорните въглеводороди в източното Средиземноморие, предаде "Ройтерс". "Призоваваме Турция да се въздържа от провокации или едностранни действия в нарушение на международното право", заявиха лидерите на ЕС в изявление след дискусия по време на видеоконференция. Те ще преразгледат напредъка през юни.

ЕС вече може да се подготви за по-задълбочен митнически съюз с Анкара. Лидерите на ЕС заявиха, че техните експерти могат да работят по мандат за модернизация на митническия съюз, се казва в изявлението, като позволява търговското споразумение от 90-те години да бъде разширено до услугите, селскостопанските стоки и обществените поръчки. Планът датира от 2016 г., когато Турция се съгласи да приеме сирийци, бягащи от гражданската война, но множество разногласия между Анкара и Брюксел относно правата на човека, въглеводородите и застоялата кандидатура на Турция за членство в ЕС накара държавите от ЕС да се сдържат. Преговорите могат да отнемат няколко години и ЕС е загрижен, че Ердоган би могъл да промени курса си, тъй като търси по-голяма регионална роля на Турция, въпреки ЕС.

Ердоган учуди: Турция иска регионът да стане "остров на мира"

Ердоган учуди: Турция иска регионът да стане "остров на мира"

"Решени сме да увеличим броя на нашите приятели"

ЕС заплаши да използва инструментите и възможностите, с които разполага, за да защитава своите интереси, се казва в изявлението, като се позовава на забрани за пътуване и замразяване на активи за физически лица, както и санкции срещу важни сектори на икономиката като енергетиката и туризма. В сряда Анкара обвини Брюксел, че "играе на време" и отхвърля разговорите за санкциите като безполезни и отвличащи вниманието между двамата търговски партньори. Но дипломати от ЕС казват, че имат основания да бъдат предпазливи.

Миналия уикенд Ердоган внезапно извади Турция от Истанбулската конвенция, което, както заявиха САЩ и ЕС, бе поредната стъпка назад към правата на човека в Турция. Той също така потопи пазарите в смут, като уволни управител на централната банка, възхитен от западните инвеститори. "Върховенството на закона и основните права остават ключова грижа", казаха лидерите на ЕС, загрижени от нарастващия авторитаризъм по времето на Ердоган.

Евролидерите търсят разведряване на отношенията с Турция

Евролидерите търсят разведряване на отношенията с Турция

Отношенията с Анкара ще бъдат обсъдени по време на срещата на върха на евролидерите