Лидерите на държавите членки на ЕС ще обсъдят дипломатически и икономически инициативи за насърчаване на Турция да продължи да търси подобряване на отношенията с Общността и насърчаване на стабилност, информира АФП.

Отношенията с Анкара ще бъдат обсъдени по време на срещата на върха на евролидерите.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който ще председателства видеоконференцията отбеляза, че блокът иска да задълбочи отношенията с Турция.

Ердоган учуди: Турция иска регионът да стане "остров на мира"

Ердоган учуди: Турция иска регионът да стане "остров на мира"

"Решени сме да увеличим броя на нашите приятели"

ЕС се опитва да надгради на базата на помирителния тон на президента Реджеп Ердоган в последно време.

Брюксел е окуражен от възобновените разговори между Турция и Гърция за спорната морска граница и от плановете за рестарт на мирните усилия на ООН за разрешаване на дългогодишния спор в разделения Кипър.

Но в същото време Брюксел е обезпокоен от действията на турското правителство да затвори опозиционна партия и решението за изтегляне на държавата от Истанбулската конвенция.

ЕС трябва да работи върху конкретни предложения за положителен дневен ред, който подхранва конструктивна динамика, включително и по отношение на регионалната стабилност, заяви италианският премиер Марио Драги пред депутатите.

Ердоган разкри план за демократична Турция с повече свободи

Ердоган разкри план за демократична Турция с повече свободи

Турският лидер отбеляза, че планът се очаква да бъде приложен през следващите 2 г.

Но той подчерта, че е важно да се избягват разединяващи инициативи и е необходимо да се зачитат правата на човека. Той описа оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция като сериозна крачка назад.

АФП се сдоби с копие на проект на заключенията от срещата, които съдържат инициативи за убеждаване на Ердоган да направи добро за затопляне на отношенията.

Сред тях са евентуално организиране на срещи на високо равнище, възобновяване на митническия съюз и правилата за либерализиране на визовия режим.

Чавушоглу иска ЕС да спре да си играе на време и да подобри отношенията с Турция

Чавушоглу иска ЕС да спре да си играе на време и да подобри отношенията с Турция

ЕС трябва да актуализира на митническия съюз и да предостави безвизово пътуване на турците

Но в същото време евролидерите заплашват да наложат санкции, ако Турция отстъпи, за да "защитят интересите си и тези на държавите членки".

Европейски дипломат коментира, че черновата е критикувана като твърде мекушава от Кипър.

Според дипломата ЕС е готов да открие три проекта през юни - митнически съюз, политически диалог на високо равнище и мобилност.

В доклад върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел представя варианти пред лидерите. Блокът може да удари ключовия туристически сектор на Турция, ако Анкара ескалира напрежението.

Турция притиска Брюксел за актуализиране на сключеното преди 5 г. споразумение за спиране на мигрантския поток. ЕС отказва предоговаряне на споразумението, но може да отпусне повече средства за настаняване на милиони бежанци.

ЕС е разочарован от Турция за Истанбулската конвенция

ЕС е разочарован от Турция за Истанбулската конвенция

Позиция на Жозеп Борел

Европейски дипломат заяви, че ЕС е готов да се ангажира с Турция за прокарване на положителен дневен ред, за задълбочаване на отношенията, ако Турция покаже трайно подобрение в намеренията си към Общността.

Няма такива изгледи в момента, така че ние сме малко в позиция на изчакване, подчерта представителят.