Турция иска да разреши конфликти и да създаде повече приятели, докато превръща региона си в "остров на мира". Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Франс прес".

Говорейки пред хиляди поддръжници на партиен конгрес, проведен по време на нов ръст на заразените с коронавируса, Ердоган също така се опита да успокои инвеститорите, уплашени от неговото уволнение на приятелски настроения към пазара шеф на централната банка, уверявайки, че турската икономика щяла да възтържествува.

Срив на лирата след решение на Ердоган да уволни гуверньора на централната банка

Срив на лирата след решение на Ердоган да уволни гуверньора на централната банка

Валутата се търгува около 8,12 за щатски долар, като от петък се е обезценила с 12%.

Турция е в конфликт със съюзници от НАТО, както и с арабски противници в Близкия изток, ядосани на все по-агресивната външна политика на Анкара.

Ала през последните няколко месеца турските власти се опитваха да намалят напрежението с чести споменавания за обръщането на "нова страница" в отношенията.

Този месец Турция обяви, че е установила дипломатически контакт с противника си Египет за първи път от 2013 г. насам.

Турция и Египет с първи дипломатически контакти от 2013 г.

Турция и Египет с първи дипломатически контакти от 2013 г.

Двете регионални сили имат разногласия по редица теми

"Решени сме да увеличим броя на нашите приятели и да разрешим враждебните действия в региона, превръщайки го в остров на мира", подчерта Ердоган на конгреса на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Анкара.

Въпреки големия скок в новозаразените с COVID-19, който достигна 26 000 души вчера, конгресът беше пълен с хиляди членове и делегати на ПСР, които пътуваха от цялата страна, предизвиквайки критики онлайн.

Но Ердоган обговори днешното обръщение към партийния актив като важен момент в турската политика, в което възнамерява да очертае бъдещия курс на страната.

Посланието на Ердоган за мир отразява по-широка промяна в тона след години на военни кампании в Сирия, Либия и Ирак.

Участието на Турция предизвика разочарование в арабските страни, включително Обединените арабски емирства, Египет и Саудитска Арабия, които подкрепят противниковата страна в Либия.

Чавушоглу иска ЕС да спре да си играе на време и да подобри отношенията с Турция

Чавушоглу иска ЕС да спре да си играе на време и да подобри отношенията с Турция

ЕС трябва да актуализира на митническия съюз и да предостави безвизово пътуване на турците

Отношенията на Турция със Запада, включително Франция и САЩ, бяха допълнително обтегнати от търсенето на газ от Анкара в спорните води на Източното Средиземноморие.

Напрежението се разсея донякъде, след като Турция изтегли изследователски кораб от региона, като за първи път от 2016 г. започна разговори с Гърция, въпреки че Атина днес за пореден път осъди "агресията" на Анкара.

Помирителните стъпки подобриха инвестиционния климат на Турция и помогнаха на лирата, която се окопити след загубата на близо 30 процента от стойността си миналата година.

Брюксел притиска Турция за "постоянна деескалация"

Брюксел притиска Турция за "постоянна деескалация"

ЕС и Турция се опитват да поправят отношенията си

Но турската валута спадна с цели 14 процента тази седмица, след като Ердоган уволни управителя на централната банка, който се опита да укроти инфлацията чрез повишаване на лихвените проценти.

Въпреки че Ердоган се придържа към нестандартната теория, че високите лихви причиняват инфлация вместо да действат като спирачка, той се опита да успокои инвеститорите в първите си коментари след срива на лирата.

"Колебанията на пазарите през последните няколко дни абсолютно не се отразяват на основите на турската икономика, реалната динамика и нейния потенциал", увери той.

Той също така призова турците да инвестират своите притежания в злато и чуждестранна валута в "различни финансови механизми, така че те да могат да подпомогнат нашата икономика и производство", повтаряйки призива, който той направи по време на валутната криза през 2018 г.

Гърция и Турция с нови разговори за спора в Източното Средиземноморие

Гърция и Турция с нови разговори за спора в Източното Средиземноморие

Новите разговори ще са 62-та среща от 2000 г.