Шефове на Европейския съюз притиснаха турския президент Реджеп Тайип Ердоган за "постоянна деескалация", докато съседите се опитват да поправят отношенията след изострянето на напрежението във връзка с Източното Средиземноморие, предаде "Франс прес"

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел проведоха видеоконференция с турския държавен глава, за да се опитат да надградят върху неотдавнашните помирителни действия от страна на Анкара.

Турция натиска за преразглеждане на споразумението за мигрантите с ЕС

Турция натиска за преразглеждане на споразумението за мигрантите с ЕС

То беше сключено през 2016 година

Общността беше окуражена от Турция, която възобновява преговорите с Гърция във връзка със спорната им морска граница, и от плановете за възобновяване на мирните усилия на ООН за разделената еврочленка Кипър.

"ЕС подчерта важността на постоянната деескалация и по-нататъшното укрепване на изграждането на доверие, за да се даде възможност за по-позитивен дневен ред между ЕС и Турция", се казва в изявление на ЕС.

"Президентите също така обмениха мнения относно положението на сирийските бежанци, приютени в Турция, както и по-широката регионална ситуация, включително Либия и Сирия", допълва ЕС.

Турция обвини Гърция, че е хвърлила мигранти с белезници в морето

Турция обвини Гърция, че е хвърлила мигранти с белезници в морето

Най-малко трима са загинали

В изявлението се уточнява, че шефовете на ЕС са обсъдили "възможно посещение" в Турция след европейската среща на високо равнище следващата седмица, на която ръководителите на страните членки трябва да обсъдят състоянието на отношенията с Анкара, наред с други въпроси.

Отношенията се изостриха миналата година, след като Турция неколкократно изпрати кораб да търси газови находища в спорни води, разгневявайки Общността и страните членки Гърция и Кипър.

Ала затоплящите се отношения регистрираха стъпки за оставянето на заден план на налагането на санкциите, договорени през декември, заради опасенията от възпрепятстване на сближаването.

Гърция и Турция с нови разговори за спора в Източното Средиземноморие

Гърция и Турция с нови разговори за спора в Източното Средиземноморие

Новите разговори ще са 62-та среща от 2000 г.

Според турското президентство Ердоган е призовал за "конкретни резултати" от предстоящата среща на ръководителите на страните членки на ЕС и е настоял, че "диалогът на високо равнище трябва да започне".

Той е казал на шефовете на ЕС, че Анкара подкрепя сътрудничеството и стабилността в Източното Средиземноморие и Егейско море, въпреки "провокациите от Гърция и гръцки Кипър".

Турският президент е настоял, че актуализирането на споразумението, сключено преди пет години за намаляване на броя на мигрантите, преминаващи в Общността, "е основата за позитивен дневен ред".

Шефът на НАТО призна за "сериозни притеснения" заради Турция

Шефът на НАТО призна за "сериозни притеснения" заради Турция

Включително заради придобиването на С-400 и Източното Средиземноморие

Това споразумение доведе до това Анкара да спира мигрантския поток главно от войната в Сирия в замяна на милиарди евро помощ от Брюксел, но не спря острите реплики от двете страни, а Турция иска преразглеждането му.

ЕС следва плътно усилията на ООН за възобновяване на мирните преговори за Кипър, в които Турция е ключов играч.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще свика неофициална среща през април с участието на основните международни актьори Гърция, Турция и Великобритания, за да проучи как да се излезе от задънената улица.

Кипър е разделен от 1974 г., когато Турция окупира северната му една трета в отговор на преврат, организиран от военната хунта, тогава на власт в Атина, целящ присъединяването на острова към Гърция.

Ердоган изтъкна, че "трябва да се обсъждат реалистични и нови варианти".

Военачалници на Турция наблюдават на място военните учения в Егейско море

Военачалници на Турция наблюдават на място военните учения в Егейско море

"Ние не поглеждаме към територията, морето или суверенитета на никоя страна"