Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че има "сериозни притеснения" относно действията на страната членка Турция, но настоя, че алиансът бил важна платформа за разрешаване на спорове, свързани с Анкара, предаде "Франс прес".

"Изразих сериозните си притеснения, а всички знаем, че са налице сериозни различия и някои въпроси, вариращи от Източното Средиземноморие, турското решение за закупуване на руската система за противовъздушна отбрана С-400 или свързани с демократичните права в Турция", отбеляза Столтенберг пред депутати от Европейския парламент.

За НАТО в Черно море слънце не пече

За НАТО в Черно море слънце не пече

За сложната и неблагоприятна позиция на НАТО в региона има причини, които не произтичат само от разширяването на руския периметър на сигурност. На Балканите Алиансът се препъва в липсата на консенсусна оценка на ролята на Русия в локалната архитектура на сигурността. А и амбивалентната роля на Турция

"Но вярвам, че НАТО поне може да осигури важна платформа за обсъждане на тези въпроси, повдигане на тези въпроси и провеждане на сериозни дебати и дискусии относно различни опасения", подчертал още шефът на НАТО.

Турция предизвика гнева на някои от съюзниците си в алианса от 30 държави заради позицията си в морския териториален спор с друга страна членка на НАТО Гърция и ролята си в конфликтите в Сирия, Либия и Нагорни Карабах.

През декември Вашингтон наложи санкции срещу турската агенция за военни поръчки заради решението на Анкара да придобие системата за противоракетна отбрана С-400 от съперника на НАТО Русия.

Турция предупреди САЩ за последиците от натиска заради С-400

Турция предупреди САЩ за последиците от натиска заради С-400

Турция можела да притежава С-400, без да нарушава системата на отбрана на НАТО

Новият президент на САЩ Джо Байдън поддържа твърда позиция по отношение на закупуването на руско оръжие, докато администрацията му продължава да обмисля подхода си към държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Външните министри на страните членки НАТО ще се съберат следващата седмица в Брюксел за първата среща на живо на алианса, подкрепена от САЩ, с участието на екипа на Байдън.

НАТО отдавна се опитва да изглади вътрешните спорове с Турция, посочвайки ролята, която Анкара е изиграла в приютяването на милиони бежанци от Сирия и в борбата с терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").

Турция готова да преговаря с Египет за морските граници в Източното Средиземноморие

Турция готова да преговаря с Египет за морските граници в Източното Средиземноморие

Това съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу

Миналата година алиансът създаде "механизъм за деконфликт", за да се опита да избегне сблъсъци между Турция и Гърция, след като напрежението се засили около Източното Средиземноморие и конфликтът след това се поуспокои.

Самата Анкара предприе по-широка дипломатическа мисия през последните месеци, като се опитва да подобри отношенията с Европейския съюз и регионалните съперници като Египет в контекста на несигурността относно подхода на Байдън.