Турският лидер Реджеп Ердоган заяви, че Турция ще увеличи свободата на изразяване и сдружаване в страната и правото на справедлив съдебен процес. Правителството обяви, че това е част от План за действие за правата на човека, информират "Ройтерс" и "Дейли сабах".

Планът, обещан през последните месеци като част от прокарване на реформи, също ще подобри съдебната система, каза Ердоган и добави, че никой не може да бъде лишен от свобода заради това, което мисли.

Турция отваря ресторантите, но лекарите притеснени

Турция отваря ресторантите, но лекарите притеснени

В понеделник вечерта президентът Реджеп Ердоган отмени налаганите през уикенда

При разкриването на плана турският лидер отбеляза, че се очаква да бъде приложен през следващите 2 г.

По думите му планът има 11 принципа. Първият е фактът, че правата на човека са защитени от закона. Планът се основава на визията "Свободни хора, силно общество: По-демократична Турция". Концентрира се върху свободата, правото на сигурност, правото на справедлив процес, свободата на словото, правата на жените и инвалидите.

Ердоган изтъкна, че новият план цели засилване ефективността на системата за внасяне на индивидуални жалби пред Конституционния съд. Също така ще започне мащабна работа по приемане на поправки в законодателството за изборите и политическите партии, за да се засили демократичното участие.

Ердоган разкри, че Турция ще ускори усилията за либерализиране на визовия процес с ЕС.