Турция отваря ресторантите и много деца се връщат в клас, след като правителството обяви мерки за разхлабване на ограниченията в борбата с коронавируса, въпреки че има ръст на случаите, което обезпокои здравните специалисти, информира "Ройтерс".

В понеделник вечерта президентът Реджеп Ердоган отмени налаганите през уикенда ограничения в градовете с нисък и среден риск и ограничи блокадите само до неделя в тези с по-висок риск. Той го определя като "контролирана нормализация".

Ердоган: Турция постепенно сваля блокадите срещу коронавируса от март

Ердоган: Турция постепенно сваля блокадите срещу коронавируса от март

Но това ще се случи вилает по вилает според данните

Собствениците на кафенета и ресторанти, които предлагаха само за вкъщи през по-голямата част от 2020 г., отдавна призовават да им се позволи нормално да отворят, след като секторът изгуби 65% от приходите си. Те също искат облекчение заради увеличаващия се дълг.

Собственикът на ресторант Pideban в Истанбул коментира преди да бъдат разхлабени ограниченията, че са обслужвали по 4000-5000 души на седмица, а по време на пандемията само 500 души. Той се оплака, че не е получил финансова подкрепа от държавата, включително и заем.

Началните училища подновяват частично занятията присъствено, а също така и учениците между 8 и 12 клас.

В същото време в Турция са отчетени 9891 случая на коронавирус в понеделник, което е най-високото ниво от 11 януари.

От Турската асоциация на лекарите предупреждават, че сериозно се увеличават случаите заради разпространението на мутации на коронавирус. Лекарите смятат, че няма условия за връщане към старото "нормално" и призоваха за засилване на тестването и ваксинирането.

Политическите и икономически интереси не трябва да са с предимство пред човешкия живот и науката, предупреждават от асоциацията.

Турция с население от 83 милиона души е ваксинирала 8,96 милиона души от средата на януари. Повече от 7 милиона души са получили една доза от ваксина.