Обстойно обсъдихме пандемията по време на първия ден от Европейския съвет. Борбата с тази пандемията от коронавирус изисква ваксиниране. Единодушни сме още за това, че ваксините трябва да бъдат разпределени пропорционално в Блока. Солидарност и заедност - това ни обединява всички.

Всеки сънародник ще получи пропорционално ваксини - толкова, колкото са необходими. Това заяви премиерът Бойко Борисов след заседанието на Съвета на Европа.

Днес ни беше дадена информация за "Спутник V". Ваксината тепърва предстои да се одобри, най-рано това ще се случи през юни.

Борисов държи ковид сертификатът да улеснява, не да пречи

Борисов държи ковид сертификатът да улеснява, не да пречи

Благодари за ваксините, изтъква ролята на дипломатичността към Турция

Борисов отбеляза, че цифровият дигитален сертификат ще даде на хората възможност да се придвижват свободно в ЕС, а "зеленият сертификат" ще е в услуга за по-лесно придвижване, ще предотврати и евентуално карантиниране. Трябва да се отчетат редица трудности относно всички онези, които не могат да бъдат ваксинирани. Борисов изтъкна, че свободното движение е основен принцип в ЕС. В този смисъл сертификатът следва да бъде в услуга на европейските граждани и тяхното лесно придвижване.

Борисов заяви още, че европейските лидери са подкрепили българската прокуратура в разразилия се шпионски скандал с Русия. Премиерът е информирал европейските си колеги относно разкритата преди дни група за шпионаж у нас. Министър-председателят бе категоричен, че колкото и политически опоненти в България да се опитват да превърнат случилото се в предизборна тема, реакцията и на Държавния департамент на САЩ, и на генералния секретар на НАТО, и на нашите основни партньори са ясни.

В рамките на видеоконферентното заседание на Европейския съвет председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард запозна членовете му с възможностите за засилването на международната роля на еврото. "Планът за възстановяване на Европа и за излизане от тази рецесия, която пандемията ни доведе, изисква стабилно евро. Tова е в унисон с нашата програма от Чакалнята да влезем в Еврозоната и да приемем еврото", акцентира премиерът. Борисов бе категоричен, че държавите в Еврозоната са гарантирани и спокойни, тъй като еврото е една от най-стабилните единици в момента.

Също така евролидерите са обсъдили отношенията с Турция. "Споразумението за мигрантите между България и Турция работи изключително добре, а за радост се констатира намаляване на напрежението в Средиземно море. Колкото и да са трудни отношенията на ЕС с Турция, с много усилия на Шарл Мишел и всички лидери от ЕС, към момента вървят към подобряване", заяви премиерът по темата за Източното Средиземноморие и отношенията на ЕС с Турция.