"Стига сте правили шоу! Русия не върши нищо незаконно на територията на България". Това заяви пред "24 часа" посланикът на Руската федерация в София Елеонора Митрофанова по повод шпионския скандал.

Според нея е печално, че на фона на засилването на антируската истерия по света България се тласка в авангарда на тази деструктивна тенденция.

Тя отбеляза, че от повече от година антируската риторика в страната ни стремително набира обороти. По нейни думи от октомври 2019 г. насам веднъж на няколко месеца българските власти неоснователно и с помпозност експулсират руски дипломати под измислени предлози.

Митрофанова подчерта, че тези прояви, която тя определи като "тъмни петна", са били предшествани от сериозен напредък в двустранните контакти на високо и най-високо ниво през 2018-2019 г.

Налага се изводът, че постъпателното развитие на нашето сътрудничество на някого е заседнало като кост в гърлото, заяви висшият дипломат. Тя изтъкна, че Русия никога не е подлагала на съмнение евро-атлантическия вектор на България.

Митрофанова обясни, че в петък българската прокуратура е уведомила руското посолство за задържане на руската гражданка - съпруга на предполагаемия ръководител на шпионската група, по подозрението в извършване на тежко престъпление.

Ако в това писмо става дума за жената, която според видеофайла влиза в сградата на Консулския отдел на Посолството, то по нашата информация тя е подавала молба относно решаване на пенсионни въпроси, а след това е дошла, за да получи съответното потвърждение, поясни посланикът. Тя посочи, че Консулският отдел на Посолството е отворен през делничните дни за редовен прием както на гражданите на Русия, така и на чужденците и в това нямало нито тайнственост, нито криминален момент.

ДАНС откри още двама руски дипломати шпиони

ДАНС откри още двама руски дипломати шпиони

Разследването е по чл. 104 и по чл. 109 от НК

Митрофанова отрече да е чувала по-рано името на Иван Илиев - бивш ръководен кадър от военното разузнаване, който според прокуратурата е вербувал останалите в групата и чиято съпруга е била връзката с посолството. Тя заяви и че не й е известно в България да има практика български гражданин сам да е предлагал информация срещу заплащане на служители на посолството.

Според нея, опирайки се на представените видео- и аудиоматериали, е невъзможно да се установи връзка на въпросните лица с работата на посолството на Русия.

"Не ми се иска да правя паралел, но световно прочутата пиар акция на тогавашния държавен секретар на САЩ Колин Пауъл по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН с епруветка с химическото оръжие, което така и не беше намерено след инвазията в Ирак, или фейк снимките на "Бели каски" в Сирия за уж използването от страна на Дамаск на химикали срещу мирните си граждани или осъждащите Русия изявления на висши държавни служители на редица западни държави, базирани на доказателства в стил highly likely ("много вероятно" - бел.ред.), ни налагат да оценяваме критично подобни пърформанси", коментира Митрофанова.

Тя заяви, че в епохата на информационната война, която се води срещу Русия, обществото невинаги подлага на съмнение достоверността на фактите и обстоятелствата.

Преди да ни обвиняват във всички смъртни грехове, би трябвало да се изчака завършване на следствието и произнасяне на политически необвързано съдебно решение, категоричен бе посланикът.

Тя заяви, че за краткия период, в който пребивава у нас, се е убедила, че в сърцата на българите Русия заема особено място. Същото топло отношение България имали и нейните съотечественици.

"Никакви опити да се разкъсат духовното братство и взаимната симпатия между нашите народи няма да постигнат успех. Едно напразно харчене на сили", изрази убеденост Митрофанова.

Антоний Гълъбов: Къде е поколението офицери, които не повтарят съветските модели

Антоний Гълъбов: Къде е поколението офицери, които не повтарят съветските модели

"Нямаме проблем с Русия, а с висшите позиции в България"

Припомняме, на 18 март стана ясно, че спецслужбите са задържали руски шпиони в София. След това от министерството на отбраната потвърдиха, че двама военни са арестувани.

От прокуратурата също съобщиха, че обвинените са шестима българи, включително висши служители от министерството на отбраната и военното разузнаване.

Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че случаят със заловени шпиони е без аналог в новата ни история.

Посолството на Русия в България пък настоя за прекратяване на спекулациите относно съпричастността му към делото за шпионаж.

На 22 март в 5 сутринта остави и петимата задържани за шпионската група в ареста. Шестият участник, който също бе задържан миналата седмица, е с наложена мярка гаранция, тъй като съдейства напълно на разследването.

По-късно през деня премиерът Бойко Борисов информира генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за случая. Междувременно ДАНС откри още двама руски дипломати шпиони.

АСБ: Радев защо мълчи за руските шпиони?

АСБ: Радев защо мълчи за руските шпиони?

Ако продължава да мълчи, дали не чака указания от Москва…

Сагата с шпионските скандали с Русия обаче продължава от години.

Още през 2019 г. председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец миналата година.

На 23 септември 2019 г. България изгони двама руски дипломати, обвинени в шпионаж.

На 29 октомври 2019 г. МВнР обяви за персона нон грата и друг руски дипломат. Той беше уличен в шпионаж. За това стана ясно след като от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година.

През декември месец 2020 г. пък МВнР обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София след уведомление от главния прокурор, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна.