Самият жанр "шпионски скандал" е понятие, което замъглява картината, отколкото да я осветлява. Това заяви политологът Антоний Гълъбов пред БНТ в коментар на аферата с руските шпиони.

Според него проблемът е с българските граждани и служители, участвали в групата. Никой не си прави илюзии, че Руската федерация има своите интереси и че ще ги преследва постоянно. През последните месеци много ясно било заявено, че Руската федерация щяла да изгражда отношенията си с България единствено и само на основата на собствения си интерес.

"Ние нямаме работа със самата Руска федерация. Ние имаме проблем с висши позиции в България", посочи Гълъбов. В това отношение е изключително важно разследването да достигне до категорични изводи, а случаят трябва да е поредният повод да се преосмислят кадровият подбор, начинът на контрол и цялостната политика за сигурност на информация.

"Най-малкото защото ние сме част от Алианса вече 17 години. Ние трябваше да имаме едно цяло ново поколение от офицери по сигурността, които да не са толкова склонни да повтарят старите модели на съветските школи", категоричен бе Гълъбов.

ДАНС откри още двама руски дипломати шпиони

ДАНС откри още двама руски дипломати шпиони

Разследването е по чл. 104 и по чл. 109 от НК

Той се надява България да разчита на партньорите си от НАТО за изграждането на системите за сигурност, но и за формирането на кадри.

Гълъбов посочи, че имаме проблеми с опазването на секретна информация, което зависи именно от човешкия фактор. Последният случай е възможно да има връзка с повишаването на напрежението в Черноморския регион.Политологът не смята, че е търсен конкретен политически ефект.

Той предупреди, че страната ни подценява развитието на корупционните мрежи. Ако в мрежата има високопоставени служители, той лично не вярва в тяхната любов, а смята, че става въпрос за зависими и подкупни хора.

Според Гълъбов трябва да има реакция от президента Румен Радев.

Припомняме, на 18 март стана ясно, че спецслужбите са задържали руски шпиони в София. След това от министерството на отбраната потвърдиха, че двама военни са арестувани.

България гони още двама служители на посолството на Русия

България гони още двама служители на посолството на Русия

Те имат 72 часа да напуснат страната

От прокуратурата също съобщиха, че обвинените са шестима българи, включително висши служители от министерството на отбраната и военното разузнаване.

Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че случаят със заловени шпиони е без аналог в новата ни история.

Посолството на Русия в България пък настоя за прекратяване на спекулациите относно съпричастността му към делото за шпионаж.

На 22 март в 5 сутринта остави и петимата задържани за шпионската група в ареста. Шестият участник, който също бе задържан миналата седмица, е с наложена мярка гаранция, тъй като съдейства напълно на разследването.

По-късно през деня премиерът Бойко Борисов информира генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за случая. Междувременно ДАНС откри още двама руски дипломати шпиони.

АСБ: Радев защо мълчи за руските шпиони?

АСБ: Радев защо мълчи за руските шпиони?

Ако продължава да мълчи, дали не чака указания от Москва…