При закрити врата съдът решава дали да остави за постоянно в ареста петима от шестимата обвиняеми за шпионаж в полза на Русия, съобщава БНР.

Мерките за неотклонение се гледат от Софийския военно-окръжен съд.

Петър Петров е първият, за когото стана ясно, че остава за постоянно зад решетките. Той е заместник-директор на Дирекция "Планиране, програмиране и бюджет" в Министерството на отбраната. Според адвоката му обаче няма доказателства, че е изнасял класифицирана информация. По тази причина най-тежката мярка ще бъде обжалвана пред следващата инстанция.

Петте искания за постоянен арест бяха внесени малко след 6.00 часа тази сутрин.

Посолството на Русия у нас: Неуморни са опитите да се вбие клин в диалога

Посолството на Русия у нас: Неуморни са опитите да се вбие клин в диалога

Настоя да се спрат спекулациите за шпионаж

Другите, за които се чака решение, са завеждащ регистратура "Класифицирана информация" в Народното събрание, действащ служител на Военното разузнаване, бивш ръководен кадър там, за когото се предполага, че става дума за наречения от държавното обвинение "резидент", както и гражданско лице, описание зад което може да бъде разпозната съпругата на резидента, за която стана ясно, че е с българско и руско гражданство и е била връзката между съпруга си и служител на руското посолство.

За един от обвиняемите няма искане за постоянен арест, защото той е оказал съдействие на разследващите, направил е пълни самопризнания и е бил освободен срещу парична гаранция.

Припомняме, в петък стана ясно, че спецслужбите са задържали руски шпиони в София. След това от министерството на отбраната потвърдиха, че двама военни са арестувани.

От прокуратурата също съобщиха, че обвинените са шестима българи, включително висши служители от министерството на отбраната и военното разузнаване.

Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че случаят със заловени шпиони е без аналог в новата ни история.

Посолството на Русия в България пък настоя за прекратяване на спекулациите относно съпричастността му към делото за шпионаж.

Руски депутат за шпионския скандал: Ще отговорим реципрочно на България

Руски депутат за шпионския скандал: Ще отговорим реципрочно на България

Владимир Джабаров в задочен коментар с Бойко Борисов