Започна видеоконферентното заседание на членовете на Европейския съвет. Българският премиер Бойко Борисов ще подчертае пред лидерите на ЕС, че подкрепя въвеждането на "цифров зелен сертификат", съобщиха от Министерския съвет. Българският министър-председател ще акцентира, че подобен сертификат следва да улесни свободното движение на гражданите, а не да доведе до създаването на допълнителни пречки, привилегии, ограничения и дискриминация. Това не е според правата и ценностите на ЕС.

Очакванията са, че сертификатът ще даде възможност всеки един европейски гражданин да отбележи дали е ваксиниран срещу COVID-19, дали е преболедувал или да въведе отрицателен PCR тест за коронавируса.

Сертификатите на ЕС ще комбинират данни за ваксинация, възстановяване и тестове

Сертификатите на ЕС ще комбинират данни за ваксинация, възстановяване и тестове

Така се избягва дискриминация, "работим по сертификат, това не е паспорт", обясни еврокомисар

Очаква се Борисов да заяви, че е от значение е държавите членки да бъдат единни и да действат бързо и ефективно за намиране на решения в отговор на пандемията.

На днешната среща на европейските лидери са темите за развитието на пандемията от COVID-19, отношенията на Европейския съюз с Русия и ситуацията в Източното Средиземноморие. Вечерта държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС ще разговарят с президента на САЩ Джо Байдън, който ще представи визията си за бъдещето на отношенията между ЕС и САЩ.

Утре евролидерите ще обсъдят единния пазар, индустриалната политика, цифровизацията и икономиката.

Франция разработва ваксинационни сертификати за отваряне на икономиката

Франция разработва ваксинационни сертификати за отваряне на икономиката

Започва и едномесечен пробен период за дигитален пропуск за пътуващи с Air France

"На видеоконферентното заседание днес министър-председателят Бойко Борисов ще изрази пълна подкрепа за общия подход, който ЕС е избрал за осигуряването на ваксини и ще благодари на Европейската комисия и лично на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за огромните усилия, които са положили в тази посока. Благодарение на този общ подход в ЕС всички държави членки имат равен достъп до така необходимите за възстановяване на нормалния живот ваксини", пишат от Министерския съвет.

Докато благодари за предоставените ваксини Борисов се очаква и да спомене, че е важно да се спазват условията на договорите от страна на фармацевтичните компании. Не може да се прави никакъв компромис с доставките на поръчаните количества и срокове.

Китай въведе ваксинационни сертификати за трансгранични пътувания

Китай въведе ваксинационни сертификати за трансгранични пътувания

Преговаря с държави за безопасно и нормално взаимодействие на хората

По-рано през деня Бойко Борисов участва във видеоконферентна среща на върха на Европейската народна партия (ЕНП). И на тази среща бяха обсъдени доставките на ваксини, отношенията на Съюза с Турция и Русия, които държавните и правителствените ръководители ще обсъждат на започващия днес Европейски съвет.

"Забавянето с доставките на ваксини вече се превръща и в политически проблем", коментира Борисов.

Относно отношенията на ЕС с Туция и Русия, Борисов бе категоричен: "Мир и дипломатичност".

Белгия против обвързването на ваксинационния сертификат с пътуванията

Белгия против обвързването на ваксинационния сертификат с пътуванията

Иска изясняване на целта на документа и спазване на правата