За Белгия няма съмнение, че европейският сертификат за ваксинация срещу Covid-19 ще бъде свързан със свободата на движение на хората. Министърът на външните работи на страната Софи Вилмес се противопоставя на връзката между свободното пътуване в ЕС и възможната ваксинация.

Според нея идеята за стандартизирана европейска система, която позволява на всеки индивид да събира информация за своите ваксинации и тестове на един цифров документ (сертификат), е добра. Въпреки това страната иска яснота за целта на сертификата, настоя тя. "За Белгия не става въпрос за обвързване на ваксинацията със свободата на движение в Европа", каза тя. "Зачитането на принципа на недискриминация е още по-важно, тъй като ваксинацията не е задължителна и все още няма универсален достъп до ваксината."

Припомняме, че по-рано днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в понеделник, че Европейският съюз ще представи проект на закон за дигитален ваксинационен паспорт през март. Фон дер Лайен направи коментарите си по време на видеоконференция на министрите на туризма в блока, целяща да "възстанови доверието на пътуващите, докато постепенно се справяме с пандемията".

Преди това премиерът на Португалия Антонио Коста, чиято страна председателства Съвета на ЕС, изрази надежда, че паспортите за ваксинация ще започнат да се използват до лятото.

Ваксинационен паспорт - път към нормалност или нов проблем?

Ваксинационен паспорт - път към нормалност или нов проблем?

Начин за отваряне на икономиките чрез идентифициране на защитени

Обединеното кралство обмисля прилагането им и за туристи, и за влизане в обекти, председателят на Световната медицинска асоциация (WMA) Франк Улрих Монтгомъри също призова за мерки свързани със сертификати.

Германският канцлер Ангела Меркел коментира по-рано, че Германия подкрепя такива сертификатите, а ЕС има 3 месеца за уточнения по тях.

Няколко месеца преди да започне туристическият сезон, Гърция стана една от първите страните в ЕС, която въвежда дигитални ваксинационни сертификати срещу COVID-19.

Фон дер Лайн обясни, че проектозаконът ще бъде представен, след като държавите-членки се съгласят да приложат схема с дигитално сертифициране, която съвпада с плановете за ваксинация на населението.

Дипломати от ЕС коментират, че страните са се съгласили да работят по планове, някои държави-членки искат да използват схемата за отваряне на международни пътувания за летните ваканции, докато други са по-заинтересовани да я използват за намаляване на вътрешно-европейските бариери.

Фон дер Лайен: ЕС готви закон за дигитален ваксинационен паспорт

Фон дер Лайен: ЕС готви закон за дигитален ваксинационен паспорт

За възстановяване на доверието на пътуващите