Европейската комисия представи нови предложения за износа на ваксини.

По-рано бе съобщено, че ЕС възнамерява да спре износа на ваксини за 6 седмици.

Но от Комисията увериха, че това, което представят днес, "не е забрана за износ", пише "Гардиън".

В съобщение на Комисията се казва, че въвеждат принципите на реципрочност и пропорционалност като нов критерий при издаването на разрешение за износ, което е част от механизма за прозрачност и издаване на разрешение за износ на ваксини срещу коронавируса. Тази система значително подобрява прозрачността на износа. Но въпреки това задачата навреме да се осигури достъп до ваксини за гражданите на ЕС не е постигната.

Италия откри 29 млн. дози AstraZeneca в склад в град Анaни

Италия откри 29 млн. дози AstraZeneca в склад в град Анaни

Дозите вероятно са от завода на AstraZeneca Halix в Холандия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че въвеждат принципите на реципрочност и пропорционалност в съществуващият механизъм за издаване на разрешение за износ на ваксини от ЕС. 

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис повтори, че тази промяна в системата за износ не представлява забрана за износ и ЕС продължава да бъде най-големият износител на ваксини.

Конкретни решения ще се вземат за всеки случай поотделно, подчерта той.

Новата регулация въвежда две промени в съществуващия механизъм - реципрочност (получаващата държава не ограничава износа на ваксини или материали със закон или други средства) и пропорционалност (условията в държавата са по-добри или по-лоши от тези в ЕС, предимно по отношение на нивата на ваксинирани, епидемиологичната ситуация и достъп до ваксини).

От въвеждането на механизма 380 молби за износ за 33 различни дестинации са одобрени за общо 42 милиона дози. Само една молба за износ не е одобрена. Основно са изнесени ваксини за Великобритания (10,9 милиона дози), Канада (6,6 милиона дози), Япония (5,4 милиона), Мексико (4,4 милиона), Саудитска Арабия (1,5 милиона), Сингапур (1,5 милиона), Чили (1,5 милиона), Хонконг (1,3 милиона), Корея (1 милион) и Австралия (1 милион).

ЕС спира износа на ваксини за 6 седмици?

ЕС спира износа на ваксини за 6 седмици?

Днес се очаква да бъде обявено решението

Европейският съюз предимно има проблеми с компанията AstraZeneca, която драстично намали доставките за блока заради проблеми с производството.

ЕС позволи на фармацевтичните компании да изпълнят договорните си задължения като разреши да изнесат повече от 40 милиона дози за 33 държави между февруари и средата на март. Блокът запази 70 милиона и ги разпредели сред 27-те страни членки, но редица проблеми възпрепятстват масовата имунизация.

Проблемите започнаха в края на януари, когато от AstraZeneca обявиха, че ще намалят доставките с повече от половина през първото тримесечие на 2021 г. В отговор ЕС наложи процес за издаване на предварително разрешение за износ. От фармацевтичните компании се изисква да потърсят разрешение за износ. ЕС има властта да блокира, ако компаниите не изпълняват задълженията си по сключените договори.

Борис Джонсън: ЕС не иска да блокира износа на ваксини

Борис Джонсън: ЕС не иска да блокира износа на ваксини

Получих уверение по време на разговори с партньорите от ЕС

От 1 февруари ЕС блокира само един от повече от 300 износа, малка доставка от ваксини на AstraZeneca за Австралия. Основанието е, че в Австралия почти няма случаи на коронавирус, докато блокът се бори с трета вълна.