Европейският съюз финализира спешно законодателство, което разширява властта за ограничаване на износа на произведени в блока ваксини срещу COVID-19 през следващите 6 седмици, пише "Ню Йорк таймс".

Проектозаконодателството, което ще бъде оповестено днес, е разгледано от изданието и е потвърдено от двама представители на ЕС, които участват в процеса по изготвяне на мерките.

Новите правила ще затруднят фармацевтичните компании, които произвеждат ваксини срещу коронавируса в ЕС да изнасят извън Общността и вероятно ще засегнат доставките за Обединеното кралство.

Европейският съюз предимно има проблеми с компанията AstraZeneca, която драстично намали доставките за блока заради проблеми с производството. Новите правила са предимно насочени към тази фармацевтична компания. Но законодателството също може да блокира износа на милиони дози от пристанищата в ЕС, включително и ваксините на Pfizer и Moderna.

Към момента Великобритания е най-големият бенефициент и ще изгуби най-много от тези правила, които също могат да ограничат износа и за държави като Канада и Израел.

"Ние сме в кризата на века. Не изключвам нищо засега, защото ние трябва да направим така, че европейците да се ваксинират възможно най-скоро", коментира миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Законодателството вероятно няма да засегне САЩ, които до момента са получило по-малко от 1 милион дози от фабрики в ЕС.

ЕС позволи на фармацевтичните компании да изпълнят договорните си задължения като разреши да изнесат повече от 40 милиона дози за 33 държави между февруари и средата на март, като 10 милиона отиват за Великобритания и 4,3 милиона за Канада. Блокът запази 70 милиона и ги разпредели сред 27-те страни членки, но редица проблеми възпрепятстват масовата имунизация.

Проблемите започнаха в края на януари, когато от AstraZeneca обявиха, че ще намалят доставките с повече от половина през първото тримесечие на 2021 г. В отговор ЕС наложи процес за издаване на предварително разрешение за износ. От фармацевтичните компании се изисква да потърсят разрешение за износ. ЕС има властта да блокира, ако компаниите не изпълняват задълженията си по сключените договори.

От 1 февруари ЕС блокира само един от повече от 300 износа, малка доставка от ваксини на AstraZeneca за Австралия. Основанието е, че в Австралия почти няма случаи на коронавирус, докато блокът се бори с трета вълна.

Новите правила включват повече основания за блокиране на износа. Те разрешават блокиране на доставки за държави, които не изнасят ваксини за ЕС. Това положение очевидно е насочено към Великобритания. Също ще се блокират доставките за държави, където има високи нива на ваксинирани или епидемиологичната ситуация не е толкова сериозна.