Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен представи актуализирани данни, според които Европейският съюз (ЕС) е най-големият износител на ваксини срещу COVID-19 в света. 77 милиона дози са дадени на 33 държави, стана ясно по време на видео срещата на върха на ЕС в четвъртък, съобщиха АФП и "Ройтерс".

Този включва и 31 милиона дози, доставени в 54 държави в рамките на механизма COVAX, подкрепената от Световната здравна организация инициатива за предоставяне на ваксини на страни с ниски и средни доходи.

Дадени бяха данни и за доставките на ваксини в ЕС, като 88 милиона дози са били разпределени в 27-членния блок до края на седмицата, като са поставени 62 милиона дози. Това означава, че 18,2 милиона души - 4,1 процента от населението на ЕС от 450 милиона - ще бъдат напълно ваксинирани с две дози.

Това се случва ден, след като Европейската комисия затегна правилата за разрешаване на доставките на ваксини извън блока и обвиненията на Обединеното кралство, че Брюксел проявява национализъм при ваксините".

Юнкер не иска война за ваксини ЕС-Британия

Юнкер не иска война за ваксини ЕС-Британия

Фон дер Лайн не трябва да подава оставка, "всички държави-членки носят отговорност предвид бюрократичния подход на някои"

Европейската комисия представи нови предложения за износа на ваксини. По-рано бе съобщено, че ЕС възнамерява да спре износа на ваксини за 6 седмици. Но от Комисията увериха, че това, което представят днес, "не е забрана за износ".

В съобщение на Комисията се каза, че въвеждат принципите на реципрочност и пропорционалност като нов критерий при издаването на разрешение за износ, което е част от механизма за прозрачност и издаване на разрешение за износ на ваксини срещу коронавируса. Тази система значително подобрява прозрачността на износа. Но въпреки това задачата навреме да се осигури достъп до ваксини за гражданите на ЕС не е постигната.

Урсула фон дер Лайен заяви, че въвеждат принципите на реципрочност и пропорционалност в съществуващият механизъм за издаване на разрешение за износ на ваксини от ЕС.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис повтори, че тази промяна в системата за износ не представлява забрана за износ и ЕС продължава да бъде най-големият износител на ваксини.

Конкретни решения ще се вземат за всеки случай поотделно, подчерта той.

Европейският съюз предимно има проблеми с компанията AstraZeneca, която драстично намали доставките за блока заради проблеми с производството.

ЕС спира износа на ваксини за 6 седмици?

ЕС спира износа на ваксини за 6 седмици?

Днес се очаква да бъде обявено решението

От 1 февруари ЕС блокира само един от повече от 300 износа, малка доставка от ваксини на AstraZeneca за Австралия. Основанието е, че в Австралия почти няма случаи на коронавирус, докато блокът се бори с трета вълна.