ЕС е прекалено предпазлив и бюджетно съобразен с ваксините Covid и трябва да отстъпи от воденето на "глупава война с ваксини" с Великобритания, заяви бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, пише "Гардиън". 

Юнкер, който бе заменен от Урсула фон дер Лайен през 2019 г., че "не е фен" на механизма на комисията за износ, съгласно който длъжностните лица са оправомощени да забраняват доставки.

"Това може да причини големи щети на репутацията на Европейския съюз, който преди бе световен шампион за свободна търговия", коментира Юнкер пред програмата HARDtalk на BBC "И затова не мисля, че това е правилният начин".

"Мисля, че трябва да се оттеглим от войната с ваксини. Мисля, че има място за диалог, за дискусии, за развиване на аргументи от двете страни на канала. Никой във Великобритания, никой в ​​Европа не разбира защо сме свидетели, според новините, на глупава ваксинална война ... Ние не сме във война и не сме врагове. Ние сме съюзници."

ЕК с нови предложения за износа на ваксини, но без да налага забрана

ЕК с нови предложения за износа на ваксини, но без да налага забрана

Въвеждат принципите на реципрочност и пропорционалност като нов критерий

В сряда комисията актуализира своя механизъм за разрешаване на износа, за да позволи на длъжностните лица да блокират пратките до страни с високо ниво на ваксинация или тези, които ограничават износа чрез закон или в своите договори с доставчици.

Великобритания не забранява износа на ваксини, но правителството подписа договор с AstraZeneca, който задължава англо-шведската компания първо да достави дози, произведени в Оксфорд и Стафордшир, на Великобритания.

Обединеното кралство също изглежда нарушава новите критерии на ЕС относно обхвата на ваксинацията, като се прилагат 45 ваксинации на 100 жители, в сравнение с 13 на 100 средно в 27-те държави-членки.

Регламентът на комисията, който е в сила от януари, преди това е взел предвид само дали доставчикът изпълнява договора си с ЕС.

Юнкер коментира, че би предпочел комисията да избере диалог вместо заплахи и че комисията и страните членки на ЕС са допуснали голяма грешка в подхода си към въвеждането на ваксината.

Манфред Вебер настоява ЕК да започне процедура срещу АстраЗенека

Манфред Вебер настоява ЕК да започне процедура срещу АстраЗенека

За нарушаване на договора за доставка на ваксини...

"Бих искал държавите-членки и комисията да ускорят усилията за осигуряване на ваксини за всеки в Европейския съюз", каза той.

"Великобритания напредва по различни причини, защото Великобритания взе решението да използва подход, основан на спешни решения, докато Европейският съюз, комисията и държавите-членки бяха по-съобразени с бюджета ... Бяхме твърде предпазливи."

За да гарантират, че всяка държава-членка започва да прилага ваксини едновременно, комисията и столиците на ЕС избраха да търсят одобрение за тях чрез Европейската агенция по лекарствата, по-бавен път от тези, с които разполагат националните регулатори.

Запитан дали фон дер Лайен, бивш германски министър на отбраната, трябва да подаде оставка, Юнкер отговори, че не вярва, че това би било подходящо.

"Това не са провали на комисията. Това са провали на държавите-членки като цяло и затова не мисля, че премахването на Фон дер Лайен би било полезно ", каза той. "Напротив, това би удължило закъсненията, за които сме отговорни".

"Твърде лесно е да се възложи цялата отговорност на плещите на комисията и Фон дер Лайен. Всички държави-членки носят отговорност предвид бюрократичния подход на някои държави-членки. "

Меркел видя разклащане на ЕС, ако всеки поотделно купува ваксини

Меркел видя разклащане на ЕС, ако всеки поотделно купува ваксини

Меркел защити решението на правителството й да се сдобие с ваксини чрез ЕС

Доставката на ваксини за ЕС също беше задържана повече от два месеца миналата година от редица държави-членки, които отказаха да поемат пълния си дял поради риска, че може да са похарчили пари за продукт, който може да се окаже неефективен. Комисията по-нататък бе обезпокоена по време на преговорите си с доставчиците относно разходите и избягването на отговорност, ако се установи, че ваксините са опасни за здравето.

Юнкер каза, че комисията е била "прекалено бюджетна, което е съвсем нормално, тъй като в нормални времена комисията, както винаги е било, е обвинена в разпространение на пари". "Други не бяха така, защото искаха да се борят срещу пандемичните събития, което Европейският съюз не направи в пълна степен", каза той. "Това беше голяма грешка, която не трябваше да се случи, но се случи."

По повод споровете между ЕС и Обединеното кралство относно търговията между Северна Ирландия и Великобритания, Юнкер каза, че би предпочел комисията да не съди Великобритания заради едностранно решение за удължаване на гратисните периоди при проверките.

"Не разбирам това изкушение да се борим срещу Великобритания и британското изкушение да се бори срещу ЕС. Нека да говорим като възрастни хора. Какъв е образът, който показваме?", коментира Жан-клод Юнкер.

Евролидерите няма да подкрепят спиране износа на ваксини?

Евролидерите няма да подкрепят спиране износа на ваксини?

Това става ясно от проект на декларация преди срещата на върха на ЕС