Европейската комисия изпрати официално уведомително писмо на Великобритания, че нарушава задълженията си към Протокола за Ирландия и Северна Ирландия, който е част от Споразумението за оттегляне от Европейския съюз, съобщават от Комисията.

С това се поставя начало на официална процедура за нарушение срещу Обединеното кралство.

ЕС дава на съд Великобритания, нарушила споразумението за Брекзит

ЕС дава на съд Великобритания, нарушила споразумението за Брекзит

Брюксел е ядосан от съобщението на Лондон за едностранно 6-месечно отлагане на митническия контрол

За втори път в рамките на 6 месеца британското правителство нарушава международното право, отбелязват от Комисията.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, съпредседател на Съвместния комитет, коментира, че протоколът е единственият начин за запазване на Белфасткото споразумение и мира и стабилността, докато в същото време се избягва твърда граница на остров Ирландия и се поддържа целостта на единния пазар на ЕС.

Шефчович подчертава, че едностранните решения и нарушенията на международното право от Великобритания подкопават доверието между двете страни.

Икономиката на Великобритания се забави с 2,9% през януари

Икономиката на Великобритания се забави с 2,9% през януари

През декември 2020 г. икономиката отчете растеж от 1,2 на сто

Той изразява надежда, че могат да разрешат проблемите в Съвместния комитет без да прибягват до други правни средства.

Комисията отговаря на тази ситуация по два начина: изпраща официално писмо на Великобритания заради нарушаване на законите на ЕС, отнасящи се до движението на стоки, което е заложено в протокола. Лондон има 1 месец да отговори на писмото; Шефчович изпрати политическо писмо на Дейвид Фрост, съпредседател на Съвместния комитет, в което призовава за прекратяване на едностранните действия и започване на консултации в рамките на комитета с Брюксел за постигане на взаимноизгодно решение до края на този месец.

ЕС готви наказателна процедура и съд за Великобритания за Северна Ирландия

ЕС готви наказателна процедура и съд за Великобритания за Северна Ирландия

Посланиците на 27-те страни членки на ЕС са запознати с плана

Протоколът за Ирландия и Северна Ирландия, интегрална част от Споразумението за оттегляне, е ратифициран от ЕС и Великобритания. Той влезе в сила от 1 февруари 2020 г. и има правна тежест съгласно международното право.

Обединеното кралство има 1 месец да отговори на писмото на ЕС. Ако Лондон не отговори на исканията, Комисията може да се обърне към Съда на ЕС, което да доведе до налагане на глоби и наказания.

Ако Великобритания не започне консултации в рамките на Съвместния комитет за постигане на решение до края на месеца, ЕС може да задейства Механизма за уреждане на спорове. Ако не бъде намерено решение, ЕС може да се обърне към арбитраж, което да доведе до налагане на финансови санкции.

На 3 март 2021 г. британското правителство обяви, че възнамерява едностранно да забави пълното прилагане на Протокола за Ирландия и Северна Ирландия и конкретно в частта за движението на стоки от Великобритания към Северна Ирландия.

ЕС към Великобритания: Никога не се цупим

ЕС към Великобритания: Никога не се цупим

Ние никога не се цупим. Ние нямаме настроения. Ние сме институция