Евролидерите вероятно няма да подкрепят използването на новите правомощия за блокиране износа на ваксини за държави като Великобритания с по-добра имунизационна кампания.

Това става ясно от проект на декларация преди срещата на върха на ЕС, пише "Гардиън".

Вчера Европейската комисия представи нови предложения за блокиране на износа на ваксини, но тревогата в някои столици вероятно е оказала влияние при изготвянето на декларацията, която ще бъде публикувана в края на виртуалната среща на върха тази вечер.

В последната чернова на комюникето лидерите подчертават важността да има прозрачност и да се използват разрешенията за износ.

Държави като Нидерландия, Ирландия, Белгия и Швеция, които се тревожат, че могат да бъдат засегнати веригите на доставки, отказаха някакво изрично позоваване на ревизираната регулация на Комисията.

Европейската комисия ще запази новите си правомощия, въпреки че има липса на категорична подкрепа от лидерите, но дипломатически източници от най-скептичните държави коментират, че се надяват, че никога няма да бъдат използвани.

Пред Бундестага германският канцлер Ангела Меркел не говори конкретно за новите правомощия, но призова ЕС да увеличили производството в Общността заради липсата на износ от Великобритания и САЩ. Тя описа пандемията като "голям лакмусов тест" за възможностите на ЕС.

"Проблемът в момента с доставката на ваксини не е толкова свързан с въпроса колко са поръчани, а колко могат да бъдат произведени на европейска земя", обясни Меркел.

Тя подчерта, че ясно може да се види, че британците произвеждат за Великобритания, САЩ не изнасят нищо и следователно ЕС разчита на това, което е произведено в Европа.

Меркел видя разклащане на ЕС, ако всеки поотделно купува ваксини

Меркел видя разклащане на ЕС, ако всеки поотделно купува ваксини

Меркел защити решението на правителството й да се сдобие с ваксини чрез ЕС

"Трябва да очакваме този вирус да остане с нас за дълго време", предупреди канцлерът.

В сряда Европейската комисия актуализира механизма за издаване на разрешение за износ, който позволява блокиране на доставки за държави с високи нива на имунизация или за тези страни, които ограничават износа със закон.

Великобритания не забранява износа на ваксини, но правителството сключи договор с AstraZeneca, който задължава британско-шведската компания да достави първо на Острова произведените ваксини в Оксфорд и Стафордшър.

Обединеното кралство изглежда също е засегнато от единия от новите критерии на ЕС за блокиране на износа, а именно на Острова се поставят по 45 ваксини на 100 души в сравнение с 13 на 100 в ЕС.

ЕК с нови предложения за износа на ваксини, но без да налага забрана

ЕК с нови предложения за износа на ваксини, но без да налага забрана

Въвеждат принципите на реципрочност и пропорционалност като нов критерий

Влязлата в сила регулация през януари преди вземаше под внимание дали доставчик изпълнява договорните си ангажименти към ЕС.

Общността е изправена пред голям дефицит на ваксини от Oxford/AstraZeneca заради проблеми в завод в Белгия и отказа на фармацевтичната компания да пренасочи дози от Великобритания.

ЕС заплаши с блокиране на износа за Великобритания от завод на компанията в Нидерландия.

ЕС спира износа на ваксини за 6 седмици?

ЕС спира износа на ваксини за 6 седмици?

Днес се очаква да бъде обявено решението

Днес евролидерите ще проведат разговори, към които ще се присъедини и американският президент Джо Байдън.

Последната среща на евролидерите с президент на САЩ е през 2009 г., когато Барак Обама присъства на разговорите в Прага.