Председателят на парламентарната група на Европейската народна партия Манфред Вебер поиска Европейската комисия да започне процедура за нарушаване на договора за доставка на ваксини срещу "АстраЗенека" заради съобщенията за складирани 29 милиона дози в Италия.

"Ако това е истина, смятам, че Комисията трябва веднага да подготви процедура за нарушение на договора срещу "АстраЗенека". Немислимо е оттук нататък да изнасяме каквито и да било дози от нея към останалата част на света, докато дружеството не е готово да изпълни договора си с ЕС." - коментира Вебер, цитиран от БНР.

ЕС спира износа на ваксини за 6 седмици?

ЕС спира износа на ваксини за 6 седмици?

Днес се очаква да бъде обявено решението

"АстраЗенека" ни се смеят в лицето и освен това вредят на репутацията на другите фармацевтични компании. Трябва да отвърнем на тази атака." - заяви от своя страна председателката на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия.

Вебер подкрепи и въвеждането на по-стриктен механизъм за ограничаване на износа на ваксини от ЕС:

"Ние споделяме ваксините си с останалата част от света, но трябва да схванем каква е реалността. Тази останала част от света не прави същото. Тя е егоистична и студена и ние, европейците, не трябва да бъдем наивни." - обобщи председателят на групата на ЕНП.

ЕК с нови предложения за износа на ваксини, но без да налага забрана

ЕК с нови предложения за износа на ваксини, но без да налага забрана

Въвеждат принципите на реципрочност и пропорционалност като нов критерий