Отпускат над 24 милиона лева за закупуването на" Ремдесивир". Това реши правителството на днешното си редовно заседание.

Със средствата ще се осигурят 36 000 флакона от медикамента, предназначен за лечение на COVID-19, при месечна доставка на 6000 флакона за период от 6 месеца.

Осигуряваме парите за ремдесивир, за да са спокойни хората, заяви премиерът Бойко Борисов.

От своя страна здравният министър Костадин Ангелов посочи, че през последните седмици има ръст на заболеваемостта от коронавирус, като пропорционално нараства и броят на хоспитализираните пациенти, при които е необходимо прилагането на лекарството.

По негови думи с осигуряването на количествата от медикамента здравната система ще бъде обезпечена с терапевтични възможности за справяне със заболяването.

"Ремдесивир" помагал само в определена фаза на COVID-19

"Ремдесивир" помагал само в определена фаза на COVID-19

Това мнение изрази проф. Георги Момеков

Министерският съвет прие и Решение за одобряване на проект на Договор за дарение на комплекти за антигенен тест "всичко в едно" за COVID-19 от Европейската комисия.

От правителството напомнят, че на 14 април 2020 г. е бил публикуван Регламент (ЕС) 2020/521 на Съвета за активиране на спешната подкрепа по Регламент (ЕС) 2016/369 - Emergency Support Instrument (ESI). Инструментът ESI подпомага държавите членки за справяне в борбата с коронавируса, включително чрез осигуряване ваксини.

Инструментът ESI е използван и за осигуряването на комплекти за антигенен тест "всичко в едно" за диагностика на COVID-19. Съгласно Договора, ако бенефициентът реши, че не се нуждае от цялото или част от количеството, трябва да информира Комисията. Всички освободени количества се преразпределят между държавите членки под координацията на ЕК.