"Ядем и пием до края на годината, сметката ще дойде след Ивановден. Това каза проф. Николай Витанов в ефира на Нова телевизия.

За 3-4 седмици Омикрон ще стане доминантен в България, когато дойде. Той се развива по-бързо от Делта варианта на коронавирус, каза още той. И посочи, че репродуктивното число зависи от началната му стойност при пристигане на новия щам в страната.

Ако тръгнем от ниско ниво, репродуктивното число ще бъде голяма. Ако тръгнем от по-високо ниво, както ще се случи, числото няма да е толкова голямо. Да припомня - рекордът е 1,97 и той беше за ноемврийската вълна на миналата година. За март-април тази година числото беше 1,49, а сега най-високото число беше 1,54. Бихме могли да очакваме репродуктивно число за Омикрон около 2, но това е за догодина, поясни математикът.

Достигнахме "заветните" 30% ваксинирани

Достигнахме "заветните" 30% ваксинирани

Кожухарова: Ако в началото си на последно място, винаги оставаш на такова

Според него четвъртата вълна е прекършена и кривата върви на долу. В момента се отчитали около 1000 случая на ден. Такъв бил и оптимистичният вариант за края на годината. Имало няколко области, в които заболеваемостта остава висока.