Четвъртата вълна доста силно спада. Вирусологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова коментира спад на броя на хората, които се лекуват в болници, започнала е да спада и смъртността от началото на декември месец. Епидемията е едно комплексно явление и всяка една епидемия, която е започвала, е и свършвала. Въпросът е как COVID-19 ще свърши, посочи Кожухарова в студиото на БНТ.

Тя е на мнение, че е можело да има и по-малко жертви от пандемията, но е възможно да има още вълни и други пандемии. Увеличават се, макар и недостатъчно, ваксинираните хора, посочи проф. Кожухарова.

Тези дни вече достигнахме "заветните" 30% ваксинирани, обяви Кожухарова. Въпреки това оставаме на опашката. Ако в началото си на последно място, винаги оставаш на такова, коментира вирусологът. Увеличава се броят на хората, които си правят и реваксинация, и очакванията на Кожухарова са да посрещнем по-хубав начин празниците.

Въпреки това Мира Кожухарова отчита зеленият сертификат като успех.

Тя отбеляза, че няма място за оригинални подходи в борбата с пандемията. За Кожухарова универсалната ваксина срещу коронавируса е като розова мечта - по-скоро ще дойде като необходимост от четвъртата доза.

Тя обясни, че при грипа трябва да се ваксинираме всяка година, а ако коронавирусът даде белег, че става респираторен вирус, също ще трябва да се ваксинираме всяка година. Между третия и шестия месец след последната доза е хубаво да се постави бустерната доза ваксина.

Проф. Кожухарова добави, че по време на пандемичния грип жертвите са били повече, но регистрацията е била по-слаба. Вирусът достатъчно добре се променя, за да заобиколи имунитета. По отношение на смесването на ваксините, Кожухарова заяви, че този вариант е малко по-сложен и дава добър ефект върху имунитета.

Във връзка с нередностите с доставката на щадящите тестове, тя не мисли, че трябва да се говори за напрежение, защото МОН колкото и добре да организира обучението на учениците, не може да се сравнява с обучението в нормална среда. Кожухарова не смята, че сме забавили връщането на учениците в училища, всяко едно министерство си има проблеми и ако успее да ги разреши, ще е в полза на всички, коментира проф. Кожухарова.

Кожухарова разкритикува споровете в Народното събрание за зеления сертификат.

Ако депутатите не разбират, че зеления сертификат е важна мярка, която осигурява безопасна среда, те не оценяват противоепидемичните мерки. Трябва да се води информационна кампания първо сред депутатите, а после сред нас, настоя Кожухарова.

Тя е много обезпокоена от реакцията на депутатите и възможността да го отменят за всички. Депутатите не разбират смисъла на зеления сертификат и реално искат да оставим пандемията на нейния естествен ход, когато случаите ще бъдат много повече, предупреди проф. Кожухарова.