Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол бяха включени е индикативната листа за културно наследство на ЮНЕСКО. Министърът на културата Боил Банов изрази подкрепата на културното ведомство за инициативата на община Пловдив.

"Епископската базилика в Пловдив, със запазените в нея мозайки, е уникален паметник, с който България се гордее. Включването ѝ в индикативната листа на ЮНЕСКО е още един щрих към приноса на страната ни и конкретно на Пловдив, един от най-старите градове на континента, в опазването на културното наследство". Това заяви министърът на културата Боил Банов.

Мин. Банов изтъкна, че базиликата е сред най-впечатляващите паметниците по българските земи от Римската епоха. Това е основна причина позицията на министерството да е в подкрепа на инициативата на Община Пловдив и Фондация "Америка за България" за включването ѝ в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Директорът на Центъра за световното наследство, Мехтилд Рослер благодари във писмо за съдействието и подкрепата в изпълнението на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство.

"За Фондация "Америка за България" е привилегия да подкрепи връщането към живот на Епископската базилика и мозаечните шедьоври на Филипопол, защото вярваме, че са важна част, не само от българското, но и от световното културно наследство", изтъкна президентът на Фондацията Нанси Шилър.

Според кметът на Пловдив Иван Тотев новината е важна не само за Пловдив, но и за цяла България.