По време на операция на пациент с коронавирусна инфекция екип медици от ВМА установява, че болният не се повлиява от стандартните дози кръворазреждащи медикаменти, използвани при други подобни случаи. Лекарите споделят важния детайл, в стремеж да помогнат на колегите си, които може да изпаднат в подобна ситуация, съобщиха от лечебното заведение.

Медиците влизат по спешност в специално обособената операционна зала за работа с такива пациенти заради влошеното състояние на 58-годишен пациент с тежко протичане на инфекцията - с изразена дихателна недостатъчност, сатурация 75 ( нива на кислород в кръвта), с разгърната клинична картина на масивна двустранна пневмония, и придружаващи заболявани артериална хипертония и леко изразена сърдечна недостатъчност.

Заради оскъдния опит в операциите на болни с доказан COVID-19 и сложността на ситуацията, произтичаща от общото състояние на болния, медиците действат по индивидуален алгоритъм за оперативни интервенции в такава ситуация. Това налага използването на иновативен подход за овладяване на ситуацията и прилагане на много по-високи дози кръворазреждащи средства с цел лечение и профилактика на съдови усложнения от подобен тип при тези болни.

И след самата операция пациентът приема много високи дози антикоагуланти и съдоразширяващи средства, като състоянието му е стабилно благодарение на интердисциплинарната екипна работа във ВМА. Екипът на Клиниката по съдова хирургия, ръководена от проф. Кузман Гиров, е в процес на разработване на алгоритъм за работа при такива болни с цел профилактика и лечение в хирургичните клиники, както и подобряване на качеството на предоставяната медицинска грижа.