ВМРО осъди поредния инцидент, при който българският посланик в Скопие и македонски граждани с българско самосъзнание не бяха допуснати да поднесат цветя пред саркофага с костите на Гоце Делчев в македонската столица.

Оценяваме това поведение на властите в Скопие като поредна недопустима и нагла провокация срещу хората с българско самосъзнание в Македония и срещу българската държава, се казва в съобщение до медиите.

Борисов: Македония работи срещу себе си
Още...

 

От ВМРО настояват българският външен министър незабавно да връчи писмена нота на македонския посланик в София, с която да изиска официално извинение от властите в Скопие.

 Също така се настоява президентът и министър-председателят на Република България незабавно да излязат с официални становища, в които категорично да осъдят антибългарските прояви на просръбските власти в Скопие.

Българските институции трябва да изразят категорична позиция за неприемане на Р. Македония в НАТО и ЕС докато властта там не прекрати веднъж завинаги политиката на терор и потискане на населението с българско самосъзнание в Македония, посочват от ВМРО.

Недопустимо е в деня, в който 10 хиляди албанци скандират „Аллах акбар" насред Скопие, местни футболни хулигани, организирани от просръбската власт в Скопие, да се нахвърлят на... българския посланик, се казва още в съобщението.

ВМРО ще се присъедини към протеста, организиран от млади българи от България и Македония, който ще се проведе на 6 май 2012 от 19.00 часа пред посолството на Р. Македония в София.